Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

MORWA BIAŁA OWOC

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,90 zł 8.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 050200025

Opis

MORWA BIAŁA owoc
(Morus alba)

ang. white mulberry;
hiszp.  Morera;
niem.  Weiße Maulbeere;
fran.  Mûrier Blanc;
ros.  Шелкови́цабе́лая;


Morwa biała jest niewielkim drzewem z rodziny morwowatych pochodzącym z centralnej Azji. Pierwotnie uprawiana była wyłącznie w Chinach, gdzie wykorzystywano ją przemysłowo jako pokarm dla gąsienic jedwabnika morwowego, natomiast współcześnie należy do gatunków powszechnie występujących na całym świecie. Ceniona jest nie tylko ze względu na lecznicze właściwości swoich liści, lecz również soczyste, słodkie owoce o wysokiej zawartości witamin i cennych składników mineralnych. Bywa również nasadzana jako drzewo ozdobne w parkach i ogrodach.


SUROWIEC: owoc morwy(fructus mori)

Obfitują w cukry proste (fruktozę, glukozę i sacharozę), węglowodany, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, kumarynę, flawonoidy i sole mineralne, w tym żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, sód oraz witaminy C i z grupy B. Należą do owoców niskokalorycznych (świeże zawierają 65 kkcal w 100 g).


DZIAŁANIE

Owoce białej morwy posiadają działanie energetyzujące i odżywcze. Regulują przemianę materii usprawniając procesy jelitowe i zapobiegają uszkodzeniom komórek wywoływanym przez wolne rodniki. Pomagają zbić gorączkę przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych, a ze względu na bogactwo makro- i mikroelementów wspierają działanie systemu immunologicznego. Działają wspomagająco na leki regulujące pracę serca, zapobiegając częstoskurczowi, tachykardii i arytmii. Posiadają również lekkie działanie antyseptyczne i w formie naparu mogą być używane jako środek odkażający (np. do płukania jamy ustnej).


ZASTOSOWANIE

Owoce białej morwy to zdrowa i niskokaloryczna przekąska energetyzująca. Owoce można spożywać samodzielnie lub w formie bakalii jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, kremów i słodkich deserów. Doskonale nadają się do zaparzania rozgrzewającej, owocowej herbaty. Dzięki wysokiej zawartości pektyn mogą być z powodzeniem chrupane przez osoby pozostające na diecie odchudzającej, bowiem już niewielka ilość pozwoli uzyskać uczucie sytości, zaś ze względu na zawartość substancji czynnych polecane są cierpiącym na cukrzyce w zastępstwie słodyczy.


PRZECIWWSKAZANIA

Nieznane


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1315 kJ / 314 kcal  16%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 2,8 g
 1,2 g
4%
 6% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
71 g
59 g 
 32%
66%
 Błonnik  12,4 g
 Białko 10,5 g  2%
 Sól 0 g  0% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Napar
2 łyżki owoców morwy białej zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 15 minut, owoce można odcedzić lub spożyć. Dosłodzić miodem do smaku. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem jako środek odchudzający (zmniejszający łaknienie), napotny, rozgrzewający i wzmacniający.

Nalewka
100 g owoców morwy białej zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni do maceracji. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelek. Spożywać 2 razy dziennie po 5 ml przy przeziębieniach.

Dane techniczne

Rodzaj morwa biała
Postać suszone owoce, całe
Skład 100% owoców białej morwy
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania przeziębienie, na wzmocnienie odporności
Kraj pochodzenia Turcja

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl