ORZECHY COLA

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 5,50 zł 5.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 050300114

Opis

ORZECHY COLA
(Cola acuminata)

ang. cola nuts;
hiszp. nuez de cola;
niem. Kolanüsse;
fran. noix de kola;
ros. орехи кола;


Orzechy kola to owoce wiecznie zielonego drzewa z rodziny ślazowatych o nazwie kola zaostrzona. W stanie dzikim roślina ta występuje w tropikalnych lasach Afryki Zachodniej, choć współcześnie bywa uprawiana na plantacjach w Afryce Północnej i w równikowej części Azji. To wysokie na 10-12 m drzewo rodzi skórzaste owoce, których nasiona obfitują w szereg alkaloidów pobudzających działanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki swoim właściwościom wykorzystywane są przez miejscową ludność jako surowiec pobudzający, wzmacniający odporność i usuwający zmęczenie, jak również lek o własnościach przeciwbólowych. Współcześnie znalazły również zastosowanie w produkcji napojów typu coca-cola. W odróżnieniu od tradycyjnej kawy, herbaty oraz mate, spożyte orzechy cola dość wolno uwalniają kofeinę w przewodzie pokarmowym, dlatego efekt pobudzający jest łagodniejszy, lecz trwa zdecydowanie dłużej.


SUROWIEC: orzech kola (semen cola)

Zawierają nawet do 5% kofeiny, ponadto teobrominę, teofilinę i kolatynę. Obfitują w garbniki (do 10%), cukry, skrobię i gumy, jak również tłuszcze i celulozę. Stanowią bogate źródło soli mineralnych, w szczególności związków potasu, magnezu i wapnia. Cechują się przyjemnym, lekko balsamicznym, delikatnym smakiem.


DZIAŁANIE

Wyciąg z orzechów kola pobudza działanie ośrodkowego układu nerwowego, a w szczególności - kory mózgowej. Poprawia procesy myślowe i ułatwia koncentrację, polepsza procesy zapamiętywania i kojarzenia. Zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną. Znosi znużenie i uczucie zmęczenia, zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego, wzmacnia wentylację płuc. Jednocześnie poszerza naczynia krwionośne i poprawia stopień dotlenienia tkanek (w szczególności mięśni), dzięki czemu wydatnie zwiększa wydajność organizmu. Pobudza produkcję moczu oraz kurczliwość jelit, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, w szczególności w połączeniu z korzeniem lukrecji, korą wierzby, kwiatem wiązówki oraz czarcim pazurem i glistnikiem. Wzmaga działanie przeciwgorączkowe popularnych leków, pomaga w walce z depresją. W nadmiarze może powodować gonitwę myśli, uczucie kołatania serca, drżenie mięśni i powiek.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Medycyna tradycyjna zaleca spożywanie wyciągów z orzechów koli osobom narażonym na długotrwały wysiłek fizyczny, sportowcom, wyczynowcom, w przypadkach konieczności zachowania przytomności umysłu przez dłuższy czas. Wspomagająco uczniom i studentom oraz pracownikom umysłowym dla ułatwienia koncentracji oraz spotęgowania efektów uczenia się. Orzechy kola zwiększają komfort życia osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia oraz pomagają osobom uskarżającym się na czasowe obniżenie nastroju psychicznego oraz chorym na depresję. Zwiększają skuteczność diet odchudzających. Dopuszczalna dawka dobowa to 2-6 g orzechów dziennie, co odpowiada 1/2 do 1 łyżeczki fo herbaty rozdrobnionego surowca.

PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie stosować u osób cierpiących na choroby serca, bezsenność, niepokój, nadpobudliwość nerwową, wrzody żołądka lub dwunastnicy. Nie przekraczać zalecanych dawek.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Całe lub ukruszone orzechy 

Rozkruszony kawałek orzecha włożyć do ust i gdy po kilku minutach zacznie rozmiękać pod wpływem działania śliny, powoli przeżuwać.

Proszek
1/2 łyżeczki sproszkowanych orzechów kola wymieszać z jogurtem, kefirem, twarożkiem lub koktajlem z ulubionych owoców, itp. Nie zaleca się spożywania w godzinach popołudniowych i wieczornych.

Nalewka
1 część rozdrobnionego surowca zalać 6 częściami alkoholu (60%). Odstawić do maceracji na 14 dni. Codziennie 2 x intensywnie wstrząsać. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelki. Spożywać raz dziennie po 15-25 ml (mały kieliszek) jako środek wzmacniający i ożywiający.

Dane techniczne

Nazwa polska Orzech cola
Nazwa łacińska Cola acuminata
Skład 1100% owoc koli zaostrzonej
Rodzaj surowca orzech
Postać łuskane, rozkruszone
Frakcja 1-3 cm
Wskazania otępienie, zaburzenia postrzegania, zmęczenie, stres
Do użytku wewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia -
Kraj pochodzenia Nigeria
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl