Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

ORZECHY MACADAMIA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 14,90 zł 14.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 050300095

Opis

ORZECHY MACADAMIA
(Macadamia)

ang. macadamia nut;
hiszp. nuez de macadamia;
niem. Macadamianüsse;
fran. noix de macadam;
ros. oрехи макадамии;


Orzechy makadamia to owoce drzew z rodzaju srebrnikowatych, w stanie naturalnym występujących w Australii i w Nowej Kaledonii, zaś współcześnie uprawianych również na Hawajach. Nazwa rośliny wywodzi się od nazwiska brytyjskiego podróżnika Johna McAdama, który obecny był podczas odkrycia tego gatunku przez europejskich botaników. Macadamia należy do roślin wiecznie zielonych, wypuszcza skórzaste liście i cylindryczne kwiatostany, które często wykorzystywane są w celach dekoracyjnych ze względu na swój dorodny, ozdobny charakter. Ceniona jest ze względu na bardzo smaczne orzechy, zamknięte w niezwykle twardej skorupce. Tak twardej, że prócz człowieka tylko jeden gatunek zwierząt jest w stanie ją rozłupać - papuga ara hiacyntowa.

Orzechy macadamia oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolne od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.


SUROWIEC: orzech macadamia

Zawierają tłuszcze (około 75%), w tym około 95% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto białka, węglowodany i błonnik oraz inne substancje, z których na szczególne podkreślenie zasługuje potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód i cynk oraz witaminy C, E i z grupy B.


DZIAŁANIE

Orzechy makadamia to ważne źródło pierwiastków śladowych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Wzmacniają kości i mięśnie, odżywiają tkanki, regulują pracę serca i chronią przed hipercholesterolemią. Zapobiegają nadciśnieniu i chorobom układu krążenia, pomagają uregulować ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie. Dzięki zawartości żelaza przyspieszają produkcję czerwonych ciałek krwi i poprawiają stopień dotlenienia organizmu. Jednocześnie regulują przebieg procesów zachodzących w systemie nerwowym, ułatwiają koncentrację, stymulują pamięć i ułatwiają przyswajanie nowej wiedzy. Dodają energii i poprawiają samopoczucie.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Orzechy makadamii należą do grupy najzdrowszych naturalnych przekąsek. Ze względu na delikatny smak i aromat mogą być spożywane przez dzieci, osoby starsze i wrażliwe, cierpiące na podrażnienia układu pokarmowego. . Można je wykorzystać jako bazę do przygotowania sosów typu pesto, owsianki czy domowego musli. Stanowią ważny składnik orzechowych mieszanek bakaliowych, dodatek do ciast, słodkich deserów oraz rodzaj samodzielnej przekąski. Ich spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na miażdżycę naczyń krwionośnych i nadciśnienie tętnicze, wspomagająco w leczeniu hipercholesterolemii. Polecane są również wszystkim chorującym na anemię, rekonwalescentom po zabiegach chirurgicznych i urazach skutkujących znaczącą utratą krwi. Uczniowie i studenci mogą je spożywać dla poprawy pamięci i przyspieszenia procesu uczenia się. Orzechy nerkowca korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów, w szczególności przy problemach z nadmierną ilością wydzielanego łoju.


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na orzechy.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  3004 kJ / 718 kcal  36%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 76 g
 12 g
96%
 60% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
14 g
4,6 g 
40%
12%
 Błonnik  9 g
 Białko 8 g  16% 
 Sól <0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Ciasteczka z orzechami macadamia i żurawiną 


175 g mąki pszennej 
125 g brązowego cukru 
125 g margaryny,
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady 
100 g suszonych owoców żurawiny
50 g orzechów macadamia


Masło z cukrem i jajkiem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Czekoladę i orzechy posiekać na drobną kostkę, żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do nasączenia na 5 minut, po czym odcedzić. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po łyżce masy, w dużych odstępach od siebie (podczas pieczenia ciasteczka spłaszczą się i „rozleją”). Piec w temp. 180 st. C. przez około 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu pozostawić do skruszenia na kilka minut (bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika mogą być miękkie), aż do wystygnięcia.

Dane techniczne

Rodzaj Orzech macadamia
Postać cały, łuskany
Skład 100% owoc drzewa McAdama
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania -
Kraj pochodzenia Australia

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl