ORZECHY NERKOWCA
Opis
ORZECHY NERKOWCA
(Anacardium occidentale)
ang. cashews;
hiszp. acajú, anacardo, nuez de la india;
niem. Cashew-Kerne;
fran. noix de cajgu;
ros. Орехикешью;
Orzechy nerkowca to w rzeczywistości owoce nanercza zachodniego - drzewa z rodziny nanerczowatych wywodzącego się z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, a współcześnie uprawianego w większości państw leżących w strefie klimatu równikowego i podrównikowego. Zamknięte w twardej skorupce połączone są z soczystym jabłkiem, którego miąższ, ceniony ze względu na wysoką zawartość pektyn i witaminy C, spożywany jest w postaci przetworów domowych i jako dodatek do win owocowych. Sam orzech wyróżnia się bardzo jasną, prawie białą barwą oraz słodkim posmakiem, jak również niewielką twardością. Dzięki temu może być z powodzeniem konsumowany również przez dzieci i osoby starsze oraz cierpiące na problemy z gryzieniem.
Orzechy nerkowca oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.
SUROWIEC: orzechy
Zawierają tłuszcze (około 50%), w tym około 90% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto 19% białek, 26% węglowodanów, około 5% wody oraz inne substancje, z których na szczególne podkreślenie zasługuje sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk oraz witaminy E i z grupy B.
DZIAŁANIE
Orzechy nerkowca to ważne źródło pierwiastków śladowych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Wzmacniają kości i mięśnie, odżywiają tkanki, regulują pracę serca i zapobiegają hipercholesterolemii. Jako jedne z niewielu bakalii mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę, a to ze względu na niski indeks glikemiczny oraz stymulację szybkości wchłaniania insuliny z krwi. Zapobiegają nadciśnieniu i chorobom układu krążenia. Dzięki zawartości żelaza przyspieszają produkcję czerwonych ciałek krwi i poprawiają stopień dotlenienia organizmu. Jednocześnie regulują przebieg procesów zachodzących w systemie nerwowym, ułatwiają koncentrację, stymulują pamięć i ułatwiają przyswajanie nowej wiedzy. Dodają energii i poprawiają samopoczucie.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Orzechy nerkowca, ze względu na stosunkowo niewielki stopień twardości, mogą być spożywane przez wszystkich, niezależnie od wieku. Można je wykorzystać jako bazę do przygotowania sosów typu pesto, owsianki czy domowego musli. Stanowią ważny składnik orzechowych mieszanek bakaliowych, dodatek do ciast, słodkich deserów oraz rodzaj samodzielnej przekąski. Ich spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na miażdżycę naczyń krwionośnych i nadciśnienie tętnicze, wspomagająco w leczeniu hipercholesterolemii. Polecane są również wszystkim chorującym na anemię, rekonwalescentom po zabiegach chirurgicznych i urazach skutkujących znaczącą utratą krwi. Uczniowie i studenci mogą je spożywać dla poprawy pamięci i przyspieszenia procesu uczenia się. Orzechy nerkowca korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów, w szczególności przy problemach z nadmierną ilością wydzielanego łoju.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na orzechy.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2720 kJ / 650 kcal | 32% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
53 g 9,5 g |
72% 48% |
Węglowodany | 26 g | 10% |
Błonnik | 3 g | - |
Białko | 17,6 g | 36% |
Sól | 0,04 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak z orzechami nerkowca
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju arachidowego
2 ząbki czosnku
1/2 łodygi pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
50 g orzechów nerkowca
1 pęczek szczypiorku
Składniki sosu:
6 łyżek sosu sojowego,
2 łyżki płynnego miodu,
1 łyżka ketchupu
2 łyżeczki octu ryżowego
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
sok z 1/2 pomarańczy,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Mięso z kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Przełożyć do naczynia, zalać łyżką sosu sojowego i olejem arachidowym. Wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. W tym czasie obrać i pokroić w talarki czosnek, pora posiekać w piórka, a paprykę pokroić w paski. Z podanych składników przygotować sos – dokładnie je wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu. Wrzucić czosnek, a po pół minucie dodać pora. Obsmażać około 1 minuty, następnie dosypać paprykę. Smażyć na ostrym ogniu przez 2-3 minuty. Warzywa przełożyć do osobnego naczynia, a na tym samym tłuszczu zrumienić paski kurczaka. Po 5 minutach wrzucić orzechy nerkowca. Chwilę prażyć mieszając, aby orzechy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i zalać sosem. Smażyć aż do zgęstnienia. Przed podaniem posypać grubo siekanym szczypiorkiem .
Dane techniczne
Rodzaj | Orzech nerkowca |
Postać | cały, łuskany |
Skład | 100% owoc nanercza zachodniego |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Indie |