

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
ORZECHY PECAN
Opis
ORZECHY PECAN
(Bertholletia excelsa)
ang. pecan nut;
hiszp. la pacana, nuez de la isla;
niem. Pekannüsse;
fran. pacanier, noyer de pécan;
ros. Пеканобыкновенный, Карияпекан;
Orzechy pekan to owoce drzewa o wdzięcznej nazwie orzesznik jadalny, zwyczajowo i w skrócie nazywanego pekanowcem. Ojczyzną tej wieloletniej rośliny z rodziny orzechowatych jest Ameryka Północna, a dokładniej - południowo-środkowa część Stanów Zjednoczonych. Obecnie uprawiane bywa również w Afryce i Azji, rzadziej w Europie, co spowodowane jest wysoką wrażliwością na mróz i gwałtowne zmiany temperatury. Nazwa orzechów wywodzi się z języka Indian, w którym oznaczała przedmiot wymagający skruszenia twardym narzędziem. Jadalna część owoców to faktycznie ich jądra, dostępu do których broni odporna na kruszenie łupina. Orzechy pekan przypominają nieco wyglądem popularne i znane orzechy włoskie, są jednak większe, masywniejsze i mają ciemniejszą barwę. Wyróżniają się także mniejszą ilością fałd i wyjątkowo intensywnym smakiem.
Orzechy pecan oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.
SUROWIEC: orzechy
Zawierają tłuszcze (około 70%), w tym około 90% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto 9% białek, 10% błonnika i 4% innych węglowodanów, około 5% wody oraz inne substancje, z których na szczególne podkreślenie zasługuje witamina E (obecna w dużej ilości) i kwas elagowy.
DZIAŁANIE
Orzechy pekan zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy E i kwasu elagowego, które uważane są za substancje wspierające działanie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Są bardzo skutecznym antyoksydantem chroniącym przed tworzeniem się i rozprzestrzenianiem nowotworów. Dezaktywują związki rakotwórcze poprzez pochłanianie wolnych rodników nadtlenkowych. Zmniejszają ryzyko zachorowania na najpowszechniejsze choroby cywilizacyjne takie jak: nadciśnienie tętnicze, nadwaga, rak piersi i rak prostaty. Jednocześnie ułatwiają redukcję cholesterolu typu LDL i wspierają utrzymanie prawidłowej gospodarki lipidowej w organizmie. Dzięki zawartości błonnika regulują procesy trawienne i korzystnie wpływają na metabolizm.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Orzechy pekan należą do szczególnie cenionych przez znawców ze względu na intensywny smak i aromat. Są zdrową przekąską zalecaną przez dietetyków jako środek uzupełniający niedobory witamin, makroelementów i pierwiastków śladowych w stanach niedożywienia i osłabienia organizmu. Dostarczają energii i sił witalnych, poprawiają samopoczucie. Znajdują zastosowanie w profilaktyce nowotworowej oraz jako środek polepszający ogólną kondycję i wygląd skóry (ich zwiększoną podaż zaleca się osobom uskarżającym się na kłopoty ze wzrokiem, podatność na wypryski i egzemy oraz nadmierną łamliwość paznokci i włosów). To również bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków, sałatek, deserów i dressingów. Mogą być wykorzystane do aromatyzacji jogurtów, owsianek, twarogów i serów pleśniowych.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na orzechy.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2893 kJ / 691 kcal | 34% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
71,97 g 6,18 g |
100% 30% |
Węglowodany - w tym cukry |
13,86 g 3,97 g |
6% 4% |
Błonnik | 9,6 g | - |
Białko | 9,17 g | 18% |
Sól | 0,0 g | - |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kruche ciasteczka z orzechami pekan
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
100 g orzechów pekan
3 żółtka
szczypta soli
40 g skórek z pomarańczy od Aromatiki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu od Aromatiki
Masło wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej aż stanie się miękkie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mieszając dodawać stopniowo skórkę pomarańczową, sól, kardamon i po jednym żółtku. Następnie dosypać orzechy i mąkę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia ciasto podzielić na mniejsze kawałki, z których każdy rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wykroić ciasteczka o pożądanym kształcie. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez około 10-12 minut w temperaturze 180-200 st.C na złoty kolor. Im dłuższy czas pieczenia, tym twardsze ciasteczka.
Dane techniczne
Rodzaj | Orzech pecan |
Postać | połówki, łuskane |
Skład | 100% owoc orzesznika jadalnego |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Meksyk |