Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

ORZECHY PECAN

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ORZECHY PECAN
(Bertholletia excelsa)

ang. pecan nut;
hiszp. la pacana, nuez de la isla;
niem. Pekannüsse;
fran. pacanier, noyer de pécan;
ros. Пеканобыкновенный, Карияпекан;


Orzechy pekan to owoce drzewa o wdzięcznej nazwie orzesznik jadalny, zwyczajowo i w skrócie nazywanego pekanowcem. Ojczyzną tej wieloletniej rośliny z rodziny orzechowatych jest Ameryka Północna, a dokładniej - południowo-środkowa część Stanów Zjednoczonych. Obecnie uprawiane bywa również w Afryce i Azji, rzadziej w Europie, co spowodowane jest wysoką wrażliwością na mróz i gwałtowne zmiany temperatury. Nazwa orzechów wywodzi się z języka Indian, w którym oznaczała przedmiot wymagający skruszenia twardym narzędziem. Jadalna część owoców to faktycznie ich jądra, dostępu do których broni odporna na kruszenie łupina. Orzechy pekan przypominają nieco wyglądem popularne i znane orzechy włoskie, są jednak większe, masywniejsze i mają ciemniejszą barwę. Wyróżniają się także mniejszą ilością fałd i wyjątkowo intensywnym smakiem.

Orzechy pecan oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.


SUROWIEC: orzechy

Zawierają tłuszcze (około 70%), w tym około 90% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto 9% białek, 10% błonnika i 4% innych węglowodanów, około 5% wody oraz inne substancje, z których na szczególne podkreślenie zasługuje witamina E (obecna w dużej ilości) i kwas elagowy.


DZIAŁANIE

Orzechy pekan zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy E i kwasu elagowego, które uważane są za substancje wspierające działanie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Są bardzo skutecznym antyoksydantem chroniącym przed tworzeniem się i rozprzestrzenianiem nowotworów. Dezaktywują związki rakotwórcze poprzez pochłanianie wolnych rodników nadtlenkowych. Zmniejszają ryzyko zachorowania na najpowszechniejsze choroby cywilizacyjne takie jak: nadciśnienie tętnicze, nadwaga, rak piersi i rak prostaty. Jednocześnie ułatwiają redukcję cholesterolu typu LDL i wspierają utrzymanie prawidłowej gospodarki lipidowej w organizmie. Dzięki zawartości błonnika regulują procesy trawienne i korzystnie wpływają na metabolizm.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Orzechy pekan należą do szczególnie cenionych przez znawców ze względu na intensywny smak i aromat. Są zdrową przekąską zalecaną przez dietetyków jako środek uzupełniający niedobory witamin, makroelementów i pierwiastków śladowych w stanach niedożywienia i osłabienia organizmu. Dostarczają energii i sił witalnych, poprawiają samopoczucie. Znajdują zastosowanie w profilaktyce nowotworowej oraz jako środek polepszający ogólną kondycję i wygląd skóry (ich zwiększoną podaż zaleca się osobom uskarżającym się na kłopoty ze wzrokiem, podatność na wypryski i egzemy oraz nadmierną łamliwość paznokci i włosów). To również bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków, sałatek, deserów i dressingów. Mogą być wykorzystane do aromatyzacji jogurtów, owsianek, twarogów i serów pleśniowych. 


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na orzechy.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2893 kJ / 691 kcal  34%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 71,97 g
 6,18 g
100%
 30% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
13,86 g
3,97 g 
6%
4%
 Błonnik  9,6 g
 Białko 9,17 g  18% 
 Sól 0,0 g 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

 

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kruche ciasteczka z orzechami pekan


200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
100 g orzechów pekan
3 żółtka
szczypta soli
40 g skórek z pomarańczy od Aromatiki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu od Aromatiki

Masło wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej aż stanie się miękkie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mieszając dodawać stopniowo skórkę pomarańczową, sól, kardamon i po jednym żółtku. Następnie dosypać orzechy i mąkę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia ciasto podzielić na mniejsze kawałki, z których każdy rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wykroić ciasteczka o pożądanym kształcie. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez około 10-12 minut w temperaturze 180-200 st.C na złoty kolor. Im dłuższy czas pieczenia, tym twardsze ciasteczka.

Dane techniczne

Rodzaj orzechy pekan łuskane
Skład orzechy pekan 100%
Kraj pochodzenia USA
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl