Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSKANE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 5,50 zł 5.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ORZECHY WŁOSKIE
(Juglans regia)

ang. walnut;
hiszp. nuez;
niem. Walnuss;
fran. noyer;
ros. волошский орех;


Orzechy włoskie to owoce drzewa z rodziny orzechowatych, pochodzącego z Azji i uprawianego w wielu krajach europejskich i azjatyckich. Rośliny te porastają żyzne gleby, obfitujące w próchnicę i wapń, preferując miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru i ewentualnych ataków mrozu. W Polsce najczęściej uprawiane w przydomowych sadach, choć zdarzają się pojedyncze okazy porastające miedze czy pola. Już w epoce średniowiecza poszczególne części drzewa wykorzystywano do efektywnej ziołoterapii. Przede wszystkim używano bogatych w garbniki liści oraz niedojrzałych, zielonych owoców, z których produkowano ściągające nalewki uśmierzające bóle żołądka, łagodzące nudności i zaleczające uporczywe biegunki. Z kolei dojrzałe owoce zbierano i rozłupywano dla pozyskania bardzo smacznych, bogatych w tłuszcze nasion.

Orzechy włoskie oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.


SUROWIEC: orzechy

Zawierają znaczne ilości witamin, w tym szczególnie dużo witaminy E i z grupy B: B3, B5 i B6. Orzechy włoskie zawierają ponad 50% tłuszczów, około 11% białka i 5% cukrów, a wartość energetyczna wynosi średnio ponad 520 kcal na 100 gramów. W orzechach tych występują znaczne ilości soli mineralnych - potasu, fosforu i magnezu.


DZIAŁANIE

Już w niewielkich ilościach (wystarczy 7 sztuk dziennie) orzechy włoskie korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Usprawniają przepływ krwi przez komórki mózgu i przyspieszają przewodzenie bodźców nerwowych. Opóźniają procesy starzenia i chronią mózg przed chorobami degeneracyjnymi związanymi najczęściej z wiekiem starczym. Dzięki bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów poprawiają funkcjonowanie układu krążenia przeciwdziałając pojawianiu się zaburzeń pracy serca. Wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe i, jak wykazały badania, zmniejszają ryzyko zapadnięcia na raka piersi u kobiet. Dodatkowo pomagają wyregulować prawidłowy przebieg procesów trawiennych, przeciwdziałając pojawianiu się biegunek i zaparć. Obniżają poziom cukru we krwi u osób narażonych na cukrzycę, przyspieszają chudnięcie u osób stosujących diety odchudzające oraz zdecydowanie polepszają kondycję skóry, włosów i paznokci.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Orzechy włoskie stanowią ważny składnik orzechowych mieszanek bakaliowych, dodatek do ciast, słodkich deserów oraz rodzaj samodzielnej przekąski. Można je wykorzystać jako bazę do przygotowania sosów typu pesto, owsianki czy domowego musli. Ich spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na miażdżycę naczyń krwionośnych i nadciśnienie tętnicze, wspomagająco w leczeniu hipercholesterolemii i cukrzycy. Orzechy włoskie to również źródło zdrowej energii, dlatego zalecane są w stanach osłabienia organizmu oraz w przypadku narażenia na długotrwały wysiłek fizyczny, dla odzyskania sił witalnych. Przynoszą ulgę cierpiącym na hemoroidy, regulując wypróżnienia i zapobiegając pękaniu naczyń krwionośnych.

 

PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na orzechy.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 
 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2699 kJ / 645 kcal  32%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 60,3 g
 6,56 g
86%
 32% 
 Węglowodany
- w tym cukry
18 g
2,2 g
6%
2%
 Błonnik  6,5 g
 Białko 16 g  32% 
 Sól 0,01 g  <1%

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika od Aromatiki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka tartej marchewki
1 starta gruszka
100 g orzechów włoskich

Orzechy włoskie drobno posiekać. Suche składniki ciasta wymieszać w jednej misce wraz z przyprawą do piernika i orzechami. W drugim naczyniu połączyć olej z jajkami. Dodać utartą marchewkę i gruszkę. Dosypać suche składniki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Foremki do muf fin wyłożyć papilotkami, do środka nakładać masę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 st. C .

Dane techniczne

Rodzaj Orzech włoski
Postać połówki, łuskane
Skład 100% owoc orzecha włoskiego
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania -
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl