OSTROPEST PLAMISTY MIELONY
Opis
OSTROPEST PLAMISTY
(Silybum marianum)
ang. cardus marianus, milk thistle, blessed milkthistle, Marian thistle;
hiszp. cardo mariano;
niem. Mariendistel, Christi Krone, Donnerdistel, Fieberdistel;
fran. Chardon-Marie;
ros. Расторо́пша пятни́стая;
Ostropest plamisty jest rośliną z rodziny astrowatych wywodzącą się z terenów południowo-wschodniej Europy, Północnej Afryki i Zachodniej Azji, podlegających wpływom klimatu ciepłego. Jego prozdrowotne właściwości znane były już w starożytności, dlatego na przestrzeni wieków zawleczony został przez człowieka na wszystkie kontynenty świata i dziś bywa spotykany w formie dzikiej nawet w tak odległych zakątkach planety jak Australia czy Nowa Zelandia. Przeważają jednak uprawy – ta jednoroczna roślina hodowana jest na skalę przemysłową dla pozyskania ziaren do produkcji leków oraz tłoczenia oleju znajdującego szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bywa również nasadzana do celów ozdobnych, jako oryginalna dekoracja ogrodów kwiatowych i eleganckich gazonów.
SUROWIEC: owoc ostropestu(fructus silybi mariani)
Zawiera sylimarynę, flawonoidy, aminy biogenne (histaminę, tyraminę), kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, fitosterole, garbniki, białka, cukry, olej z dużą ilością kwasu linolowego (50%) i sole mineralne.
DZIAŁANIE
Najważniejszą substancją czynną zawartą w owocach ostropestu jest sylimaryna. To związek chroniący wątrobę przed uszkodzeniami wynikającymi z działania toksyn i trucizn, m.in. alkoholu, pestycydów, alkaloidów roślinnych czy mikotoksyn. Stymuluje powstawanie nowych komórek wątroby oraz regenerację już istniejących. Hamuje procesy zapalne, przeciwdziała wewnętrznym krwotokom i tworzeniu się skrzepów. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz wzmaga produkcję soków trawiennych ułatwiając przebieg procesów metabolicznych. Eliminuje wolne rodniki i naprawia szkody wywołane obecnością oksydantów. Ponadto zapobiega marskości i włóknieniu komórek wątroby chroniąc narząd przed nieodwracalnymi zmianami. Olej wyciśnięty z nasion ostropestu i stosowany zewnętrznie na skórę działa rozjaśniająco, zmniejsza zaczerwienienia i przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek.
ZASTOSOWANIE
Owoce ostropestu plamistego zalecane są w rekonwalescencji po uszkodzeniach i chorobach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi i metabolicznymi, jak również w łagodzeniu skutków przewlekłych i ostrych stanów zapalnych tego narządu i pęcherzyka żółciowego. Znajdują zastosowanie w leczeniu zatruć chemicznych i metalami ciężkimi, alkoholizmu, zapalenia wątroby wywołanych przez wirus typu A, B i C, wspomagająco w trakcie terapii nowotworów. Bywa również pomocna w łagodzeniu skutków chorób autoimmunologicznych i alergicznych oraz jako środek odtruwający w leczeniu uzależnień od leków.
PRZECIWWSKAZANIA
W zalecanych dawkach leczniczych ostropest nie wykazuje działania szkodliwego nawet przy długotrwałym stosowaniu. W trakcie stosowania możliwe jest wystąpienie zaburzeń żołądkowo- jelitowych. Sporadycznie obserwowane jest łagodne działanie przeczyszczające. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych, należy poinformować o nich lekarza.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Owoce ostropestu zaleca się przyjmować w dawce gwarantującej suplementację 100-200 mg sylimaryny (w zależności od wagi ciała oznacza to spożywanie 1-2 łyżeczek surowca) co najmniej raz dziennie. Kuracja trwa minimalnie pół roku - pożądane dla zdrowia efekty pojawiają się w długim okresie. Owoce ostropestu można spożywać w formie całej lub zmielonej, jako dodatek do mieszanek bakaliowych lub muesli, jako posypkę do sałatek, kanapek, zup, etc.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1526 kJ / 371 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
23 g 3,9 g |
30% 20% |
Węglowodany - w tym cukry |
1,3 g 1 g |
24% 2% |
Błonnik | 47 g | - |
Białko | 16 g | 40% |
Sól | 0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Nazwa polska | Ostropest plamisty |
Nazwa łacińska | silybum marianum |
Skład | 100% ostropest plamisty |
Rodzaj surowca | ziarno |
Postać | mielone |
Frakcja | 0,01-0,1cm |
Wskazania | choroby wątroby, marskość, upośledzenie wydzielania żółci |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |