OSTROPEST PLAMISTY MIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,50 zł

Cena regularna:

2.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020140044

Opis

OSTROPEST PLAMISTY
(Silybum marianum)

ang. cardus marianus, milk thistle, blessed milkthistle, Marian thistle;
hiszp.  cardo mariano;
niem.  Mariendistel, Christi Krone, Donnerdistel, Fieberdistel;
fran.  Chardon-Marie;
ros.  Расторо́пша пятни́стая;


Ostropest plamisty jest rośliną z rodziny astrowatych wywodzącą się z terenów południowo-wschodniej Europy, Północnej Afryki i Zachodniej Azji, podlegających wpływom klimatu ciepłego. Jego prozdrowotne właściwości znane były już w starożytności, dlatego na przestrzeni wieków zawleczony został przez człowieka na wszystkie kontynenty świata i dziś bywa spotykany w formie dzikiej nawet w tak odległych zakątkach planety jak Australia czy Nowa Zelandia. Przeważają jednak uprawy – ta jednoroczna roślina hodowana jest na skalę przemysłową dla pozyskania ziaren do produkcji leków oraz tłoczenia oleju znajdującego szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bywa również nasadzana do celów ozdobnych, jako oryginalna dekoracja ogrodów kwiatowych i eleganckich gazonów.


SUROWIEC: owoc ostropestu(fructus silybi mariani)

Zawiera sylimarynę, flawonoidy, aminy biogenne (histaminę, tyraminę), kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, fitosterole, garbniki, białka, cukry, olej z dużą ilością kwasu linolowego (50%) i sole mineralne.


DZIAŁANIE

Najważniejszą substancją czynną zawartą w owocach ostropestu jest sylimaryna. To związek chroniący wątrobę przed uszkodzeniami wynikającymi z działania toksyn i trucizn, m.in. alkoholu, pestycydów, alkaloidów roślinnych czy mikotoksyn. Stymuluje powstawanie nowych komórek wątroby oraz regenerację już istniejących. Hamuje procesy zapalne, przeciwdziała wewnętrznym krwotokom i tworzeniu się skrzepów. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz wzmaga produkcję soków trawiennych ułatwiając przebieg procesów metabolicznych. Eliminuje wolne rodniki i naprawia szkody wywołane obecnością oksydantów. Ponadto zapobiega marskości i włóknieniu komórek wątroby chroniąc narząd przed nieodwracalnymi zmianami. Olej wyciśnięty z nasion ostropestu i stosowany zewnętrznie na skórę działa rozjaśniająco, zmniejsza zaczerwienienia i przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek.


ZASTOSOWANIE

Owoce ostropestu plamistego zalecane są w rekonwalescencji po uszkodzeniach i chorobach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi i metabolicznymi, jak również w łagodzeniu skutków przewlekłych i ostrych stanów zapalnych tego narządu i pęcherzyka żółciowego. Znajdują zastosowanie w leczeniu zatruć chemicznych i metalami ciężkimi, alkoholizmu, zapalenia wątroby wywołanych przez wirus typu A, B i C,  wspomagająco w trakcie terapii nowotworów. Bywa również pomocna w łagodzeniu skutków chorób autoimmunologicznych i alergicznych oraz jako środek odtruwający w leczeniu uzależnień od leków.


PRZECIWWSKAZANIA

W zalecanych dawkach leczniczych ostropest nie wykazuje działania szkodliwego nawet przy długotrwałym stosowaniu. W trakcie stosowania możliwe jest wystąpienie zaburzeń żołądkowo- jelitowych. Sporadycznie obserwowane jest łagodne działanie przeczyszczające. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych, należy poinformować o nich lekarza.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Owoce ostropestu zaleca się przyjmować w dawce gwarantującej suplementację 100-200 mg sylimaryny (w zależności od wagi ciała oznacza to spożywanie 1-2 łyżeczek surowca) co najmniej raz dziennie. Kuracja trwa minimalnie pół roku - pożądane dla zdrowia efekty pojawiają się w długim okresie. Owoce ostropestu można spożywać w formie całej lub zmielonej, jako dodatek do mieszanek bakaliowych lub muesli, jako posypkę do sałatek, kanapek, zup, etc.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1526 kJ / 371 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 23 g
 3,9 g
30%
 20% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
1,3 g
1 g 
 24%
2%
 Błonnik  47 g -
 Białko 16 g  40% 
 Sól 0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Dane techniczne

Nazwa polska Ostropest plamisty
Nazwa łacińska silybum marianum
Skład 100% ostropest plamisty
Rodzaj surowca ziarno
Postać mielone
Frakcja 0,01-0,1cm
Wskazania choroby wątroby, marskość, upośledzenie wydzielania żółci
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl