PAPRYKA CHILI CHIPOTLE
Opis
PAPRYKA CHILI CHIPOTLE
(Capsicum)
ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;
Papryczka określana mianem chipotle wywodzi się z Meksyku, gdzie znajdują się szczególnie rozwinięte uprawy papryki jalapeño. Początkowo pozyskiwano ją z owoców przejrzałych, pozostawianych na krzakach do momentu całkowitego zeschnięcia na słońcu, natomiast współcześnie uzyskiwana jest w efekcie precyzyjnie prowadzonego procesu wędzenia świeżych owoców. Podczas prowadzonej obróbki cieplnej, trwającej zazwyczaj kilka dni, papryki tracą wilgoć i kurczą się do rozmiarów rodzynek, następnie są mielone lub siekane do postaci grysu. Pozyskiwana w ten sposób przyprawa wyróżnia się wysoce aromatycznym, głębokim zapachem z wyraźnie wyczuwalną nutą naturalnego dymu oraz zdecydowaną pikantnością, która kilkukrotnie przewyższa ostrość świeżych i suszonych w tradycyjny sposób owoców.
Mielone chipotle doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnych sosów i zup rodem z kuchni meksykańskiej i tex-mex. Może być wykorzystane w formie pikantnej marynaty do mięs, dodatek do mięs pieczonych i gulaszów, jak również aromatyzowania i dodawania ostrości daniom z grilla i serwowanym w postaci Fast foodów (dodatek do hamburgerów, cheeseburgerów i hot-dogów). Ze względu na stopień pikantności surowca zaleca się ostrożne obchodzenie się z tym rodzajem papryki, unikanie kontaktu z oczami i nosem, a po zakończeniu pracy z wykorzystaniem przyprawy - dokładne umycie rąk i twarzy. Szczególne środki ostrożności powinni zachować alergicy i osoby ze skłonnością do uczuleń wziewnych.
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SUROWIEC: owoc papryki (fructus capsici)
Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Męska potrawka z chipotle
200 g kiełbasy
2 parówki
2 cebule
1 czerwona papryka
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta papryki mielonej chipotle
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz, olej
Cebulę obrać ze skóry i pokroić w piórka, paprykę umyć i wykroić gniazdo nasienne, pokroić w paski. Kiełbasę i parówki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i gdy zacznie się przyrumieniać, dorzucić pokrojoną w paski paprykę .Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu często mieszając, następnie dodać kiełbasę i parówki. Podsmażyć aż mięso się zrumieni, następnie dodać przecier pomidorowy, sos sojowy i mieloną paprykę. Dusić na wolnym ogniu jeszcze ok. 5-10 minut często mieszając. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem albo kaszą .
Dane techniczne
Rodzaj | papryka chili |
Postać | mielona, wędzona |
Skład | 100% czerwone jalapeño |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | Meksyk |