PAPRYKA CHILI HABANERO RED SAVINA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,70 zł 3.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010110290

Opis

PAPRYKA CHILI HABANERO RED SAVINA 
(Capsicum)

ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;


Paparyka habanero (Capsicum chinense) to drobnych rozmiarów papryczka o mocno niepozornym wyglądzie, jednak niezwykle ostrym smaku. Podobnie jak inne odmiany papryki wywodzi się z Ameryki Środkowej, jednak po odkryciu Nowego Lądu bardzo szybko rozprzestrzeniła się na całym świecie i przez przypadek została mylnie opisana przez botaników jako gatunek typowy dla Chin. Zwyczajowe określenie "habanero" pochodzi natomiast od nazwy kubańskiej stolicy, Hawany, jednak najrozleglejsze uprawy prowadzone są na półwyspie Jukatan w Meksyku. Papryka habanero występuje w wielu rodzajach różniących się od siebie wyglądem (w szczególności kolorem ) oraz zawartością kapsaicyny, która w gniazdach nasiennych może osiągać skrajnie wysokie stężenia.

Do dobrze znanych i bardzo cenionych odmian papryki habanero należy Red Savina. Wywodzi się z upraw prowadzonych przez GNS Spices i powstała ze specjalnie wyselekcjonowanych sadzonek wydających owoce o ekstremalnym stężeniu kapsaicyny. W 1994 r. Red Savina wpisana została do Księgi rekordów Guinessa jako najostrzejsza znana ludzkości papryka (dopiero w 2006 r. oddała tytuł odmianie Bhut Jolokia): w skali Scoville osiąga od 350.00 - 577.000 tysięcy jednostek, co czyni ją ponad dwieście razy ostrzejszą niż Jalapeño. Z tego powodu znalazła zastosowanie przemysłowe jako surowiec do produkcji gazu pieprzowego używanego do celów obronnych przez policję. Przez amatorów ekstremalnie pikantnych smaków bywa oceniana jako szczególnie aromatyczna, słodka i wyróżniająca się owocowo-cytrynowym posmakiem.

W przypadku osób nienawykłych do ostrej papryki zaleca się ostrożność w obchodzeniu się z produktem ze względu na możliwość poparzenia / paraliżu kubków smakowych, który może trwać nawet do kilku dni. Podczas obróbki papryki rekomenduje się użycie rękawic i masek ochraniających błony śluzowe (w szczególności oczy i nos), a po kontakcie z surowcem - dokładne umycie rąk i twarzy. Produkt nie jest polecany osobom ze skłonnością do alergii, w szczególności uczuleń wziewnych.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc papryki (fructus capsici)

Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Słodko-piekielny sos habanero

5 g suszonej papryczki habanero Red Savina
3 mango
1 limonka
1/2 szklanki soku z ananasa 2 łyżeczki octu

Papryczki habanero namoczyć w niewielkiej ilości wody przez około 1 godzinę. Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wraz z odsączoną z wody papryczką, sokiem wyciśniętym z limonki, sokiem z ananasa i 2 łyżeczkami octu zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię, doprowadzić do wrzenia i dusić około 30 minut, aż odparuje nadmiar wody. Podawać jako piekielnie ostro-słodki sos, idealny do mięs z grilla i wytrawnych pieczeni. Produkt można pasteryzować i przechowywać w postaci przetworów domowych.

Dane techniczne

Rodzaj papryka chili
Postać całe strąki
Skład habanero red savina
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Meksyk

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl