PAPRYKA CHILI JALAPEÑO czerwona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,60 zł 4.60
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010130022

Opis

PAPRYKA CHILI JALAPEÑO czerwona 
(Capsicum)

ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;



Papryczki jalapeño o charakterystycznym, wydłużonym kształcie i długości nie przekraczającej 8-9 cm to jeden ze sztandarowych produktów eksportowych meksykańskich stanów Veracruz y Chihuahua. Należy do grupy ostrzejszych roślin przyprawowych wykorzystywanych do celów kulinarnych. Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych ustalono, że jalapeño zawiera średnio od 2.500 do 8.000 jednostek w skali Scoville, co czyni tę paprykę co najmniej pięciokrotnie ostrzejszą w smaku niż najostrzejsze rodzaje tradycyjnego, czarnego pieprzu. Ostateczna zawartość kapsaicyny zależy jednak od warunków, w jakich prowadzone są uprawy. Jalapeño charakteryzuje się dodatkowo lekko kwaskowatym posmakiem.

Do celów kulinarnych wykorzystuje się papryczki o barwie zielonej i czerwonej. Zielone jalapeño to owoce niedojrzałe, zrywane z krzaków przed ukończeniem procesu dojrzewania gniazd nasiennych, podczas którego skórki i miąższ uzyskują czerwoną barwę. Papryczka doskonal nadaje się do wykorzystania zarówno w postaci marynowanej, jak i suszonej. Wykorzystując jalapeño w formie suszonego grysu zaleca się moczyć produkt w niewielkiej ilości wody przez około 1-2 godziny przed zastosowaniem.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc papryki (fructus capsici)

Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Pikantny kurczak z czerwonym jalapeño

1 kurczak (ok. 1,2 kg)
4 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka grysu jalapeño
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka octu
szczypta mielonych goździków
sól, oliwa

Papryczki jalapeño wrzucić do miseczki i zalać niewielką ilością przegotowanej wody. Odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Kurczaka umyć pod strumieniem bieżącej wody, osuszyć papierowymi ręcznikami i przełożyć do miski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Do warzyw dodać odsączone z wody jalapeño, sól, oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać tworząc gęstą marynatę. Kurczaka podlać tak przygotowanym sosem, a następnie wraz z marynatą przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C. przez około 60 minut (co kwadrans obracać mięso), następnie rozciąć folię i piec jeszcze 30 minut aż kurczak całkowicie zmięknie, a sos zgęstnieje .

Dane techniczne

Rodzaj papryka chili
Postać suszona, grys
Skład jalapeño czerwone
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Meksyk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl