PAPRYKA CHILI JALAPEÑO czerwona
(Capsicum)
ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;
Papryczki jalapeño o charakterystycznym, wydłużonym kształcie i długości nie przekraczającej 8-9 cm to jeden ze sztandarowych produktów eksportowych meksykańskich stanów Veracruz y Chihuahua. Należy do grupy ostrzejszych roślin przyprawowych wykorzystywanych do celów kulinarnych. Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych ustalono, że jalapeño zawiera średnio od 2.500 do 8.000 jednostek w skali Scoville, co czyni tę paprykę co najmniej pięciokrotnie ostrzejszą w smaku niż najostrzejsze rodzaje tradycyjnego, czarnego pieprzu. Ostateczna zawartość kapsaicyny zależy jednak od warunków, w jakich prowadzone są uprawy. Jalapeño charakteryzuje się dodatkowo lekko kwaskowatym posmakiem.
Do celów kulinarnych wykorzystuje się papryczki o barwie zielonej i czerwonej. Zielone jalapeño to owoce niedojrzałe, zrywane z krzaków przed ukończeniem procesu dojrzewania gniazd nasiennych, podczas którego skórki i miąższ uzyskują czerwoną barwę. Papryczka doskonal nadaje się do wykorzystania zarówno w postaci marynowanej, jak i suszonej. Wykorzystując jalapeño w formie suszonego grysu zaleca się moczyć produkt w niewielkiej ilości wody przez około 1-2 godziny przed zastosowaniem.
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SUROWIEC: owoc papryki (fructus capsici)
Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pikantny kurczak z czerwonym jalapeño
1 kurczak (ok. 1,2 kg)
4 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka grysu jalapeño
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka octu
szczypta mielonych goździków
sól, oliwa
Papryczki jalapeño wrzucić do miseczki i zalać niewielką ilością przegotowanej wody. Odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Kurczaka umyć pod strumieniem bieżącej wody, osuszyć papierowymi ręcznikami i przełożyć do miski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Do warzyw dodać odsączone z wody jalapeño, sól, oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać tworząc gęstą marynatę. Kurczaka podlać tak przygotowanym sosem, a następnie wraz z marynatą przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C. przez około 60 minut (co kwadrans obracać mięso), następnie rozciąć folię i piec jeszcze 30 minut aż kurczak całkowicie zmięknie, a sos zgęstnieje .