PAPRYKA CHILI JALAPEÑO zielona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,60 zł 4.60
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010130032

Opis

PAPRYKA CHILI JALAPEÑO zielona 
(Capsicum)

ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;



Papryczki jalapeño o charakterystycznym, wydłużonym kształcie i długości nie przekraczającej 8-9 cm to jeden ze sztandarowych produktów eksportowych meksykańskich stanów Veracruz y Chihuahua. Należy do grupy ostrzejszych roślin przyprawowych wykorzystywanych do celów kulinarnych. Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych ustalono, że jalapeño zawiera średnio od 2.500 do 8.000 jednostek w skali Scoville, co czyni tę paprykę co najmniej pięciokrotnie ostrzejszą w smaku niż najostrzejsze rodzaje tradycyjnego, czarnego pieprzu. Ostateczna zawartość kapsaicyny zależy jednak od warunków, w jakich prowadzone są uprawy. Jalapeño charakteryzuje się dodatkowo lekko kwaskowatym posmakiem.

Do celów kulinarnych wykorzystuje się papryczki o barwie zielonej i czerwonej. Zielone jalapeño to owoce niedojrzałe, zrywane z krzaków przed ukończeniem procesu dojrzewania gniazd nasiennych, podczas którego skórki i miąższ uzyskują czerwoną barwę. Papryczka doskonal nadaje się do wykorzystania zarówno w postaci marynowanej, jak i suszonej. Wykorzystując jalapeño w formie suszonego grysu zaleca się moczyć produkt w niewielkiej ilości wody przez około 1-2 godziny przed zastosowaniem.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc papryki (fructus capsici)

Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Dip z zielonego jalapeño i awokado

2 dojrzałe avocado
1 łyżeczka zielonej papryki jalapeño
1 limonka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, odrobina octu

Paprykę jalapeño zalać niewielką ilością wody i odstawić do namoczenia na ok. 1 godzinę. Cebulę obrać ze skórki i drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek i imbir. Dusić mieszając aż cebula zmięknie. Zestawić z ognia, ostudzić. Avocado obrać ze skórki, pokropić sokiem z limonki i ugnieść widelcem na puszystą masę. Dodać odsączone z wody jalapeño i duszone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną octu i odstawić "do przegryzienia" w chłodne miejsce na około 30 minut. Podawać jako pikantny dodatek do mięs, ziemniaków, grillowanych warzyw lub słonych przekąsek.

Dane techniczne

Rodzaj papryka chili
Postać suszona, grys
Skład jalapeño zielone
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Meksyk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl