PAPRYKA CHILI JALAPEÑO zielona
Opis
PAPRYKA CHILI JALAPEÑO zielona
(Capsicum)
ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;
Papryczki jalapeño o charakterystycznym, wydłużonym kształcie i długości nie przekraczającej 8-9 cm to jeden ze sztandarowych produktów eksportowych meksykańskich stanów Veracruz y Chihuahua. Należy do grupy ostrzejszych roślin przyprawowych wykorzystywanych do celów kulinarnych. Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych ustalono, że jalapeño zawiera średnio od 2.500 do 8.000 jednostek w skali Scoville, co czyni tę paprykę co najmniej pięciokrotnie ostrzejszą w smaku niż najostrzejsze rodzaje tradycyjnego, czarnego pieprzu. Ostateczna zawartość kapsaicyny zależy jednak od warunków, w jakich prowadzone są uprawy. Jalapeño charakteryzuje się dodatkowo lekko kwaskowatym posmakiem.
Do celów kulinarnych wykorzystuje się papryczki o barwie zielonej i czerwonej. Zielone jalapeño to owoce niedojrzałe, zrywane z krzaków przed ukończeniem procesu dojrzewania gniazd nasiennych, podczas którego skórki i miąższ uzyskują czerwoną barwę. Papryczka doskonal nadaje się do wykorzystania zarówno w postaci marynowanej, jak i suszonej. Wykorzystując jalapeño w formie suszonego grysu zaleca się moczyć produkt w niewielkiej ilości wody przez około 1-2 godziny przed zastosowaniem.
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SUROWIEC: owoc papryki (fructus capsici)
Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Dip z zielonego jalapeño i awokado
2 dojrzałe avocado
1 łyżeczka zielonej papryki jalapeño
1 limonka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, odrobina octu
Paprykę jalapeño zalać niewielką ilością wody i odstawić do namoczenia na ok. 1 godzinę. Cebulę obrać ze skórki i drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek i imbir. Dusić mieszając aż cebula zmięknie. Zestawić z ognia, ostudzić. Avocado obrać ze skórki, pokropić sokiem z limonki i ugnieść widelcem na puszystą masę. Dodać odsączone z wody jalapeño i duszone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną octu i odstawić "do przegryzienia" w chłodne miejsce na około 30 minut. Podawać jako pikantny dodatek do mięs, ziemniaków, grillowanych warzyw lub słonych przekąsek.
Dane techniczne
Rodzaj | papryka chili |
Postać | suszona, grys |
Skład | jalapeño zielone |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | Meksyk |