PAPRYKA CZERWONA OSTRA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 1,70 zł 1.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010100173

Opis

PAPRYKA OSTRA mielona
(Capsicum)

ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;


Nazywana również pieprzowcem należy do rodziny psiankowatych i wywodzi się z Ameryki Południowej, a jej najbardziej rozpowszechnionym na świecie przedstawicielem jest gatunek papryki rocznej (Capsicum annuum). Do Europy przybyła wraz z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy odkrycie nowej, bardzo ostrej w smaku przyprawy, ponadto zdolnej zastąpić drogi i trudny do pozyskania pieprz, uznali za jedno z najcenniejszych odkryć dokonanych na Nowym Lądzie. Obecnie papryka to jedno z najchętniej uprawianych warzyw. Na przestrzeni wieków wyselekcjonowano odmiany przyprawowe, wyróżniające się intensywnym aromatem i wysoką zawartością kapsaicyny (związku czynnego odpowiedzialnego za ostry smak) oraz warzywne, o grubych, mięsistych ściankach i wysokiej zawartości soku.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc papryki (fructus capsici)

Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.


DZIAŁANIE

Owoce pieprzowca, szczególnie odmian zawierających wysokie stężenie kapsaicyny, działają drażniąco na skórę i błony śluzowe, pobudzająco na układ nerwowy, przyspieszają krążenie i oddech (zwiększając wentylację płuc) oraz moczopędnie i napotnie. Wzmacniają uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają odporność organizmu i wzmagają popęd płciowy. Kapsaicyna, w dużych stężeniach trująca, w mniejszych działa bakteriostatycznie, rozgrzewająco i przeciwbólowo. Pobudza przemianę materii zwiększając produkcję soków trawiennych. Jednocześnie potwierdzono jej właściwości przeciwnowotworowe oraz korzystny wpływ u chorych cierpiących na raka prostaty i trzustki.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Papryka jest jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, tureckiej, meksykańskiej i marokańskiej. Dodaje aromatu gulaszom, daniom z ryb i drobiu. Wykorzystywana jest jako składnik mieszanek przyprawowych (np. curry) oraz naturalnych barwników stosowanych w kuchni. Możną ją dodawać do zup, warzyw, sałatek i serów, potraw z jaj czy zwykłych kanapek.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Paprykę stosować można zewnętrznie jako środek rozgrzewający, miejscowo przeciwbólowy, przyspieszający krążenie i jednocześnie redukujący obrzęki i wysięki. Najczęściej dostępna jest w formie gotowych preparatów (np. w maściach z zawartością kapsaicyny), choć można ją również stosować w formie naturalnej (nieprzetworzonej) sproszkowanej. Odmiany ostre zalecane są w zmniejszonym popędzie płciowym, dla zwiększenia libido i intensywności odczuwania bodźców. Także jako środek wspomagający trawienie i przyspieszający spalanie tłuszczów u osób na diecie odchudzającej oraz w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C i dla zwiększenia odporności organizmu.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżkę sproszkowanej słodkiej lub ostrej papryki przyjmować1-2 razy dziennie. Popijać wodą. Stosować jako afrodyzjak oraz środek ogólnie wzmacniający.

Olej paprykowy
3-4 ostre papryki rozdrobnić lub zmielić do konsystencji pylistej, po czym zalać kilkoma łyżkami oleju lub oliwy z oliwek. Odstawić na 1 tydzień. Używać jako przyprawy do potraw lub  zewnętrznie do smarowania bolących stawów (w artretyzmie, dnie) lub opuchlizn.

Nalewka
50 g owoców ostrej papryki zalać 150 ml alkoholu (60-70%) i odstawić na 7 dni w ciemne miejsce. Codziennie dwa razy lekko wstrząsnąć. Po upływie tygodnia przefiltrować i zlać gotowy płyn do osobnej buteleczki. Pić po pół łyżeczki dziennie jako preparat ogólnie wzmacniający lub stosować zewnętrznie do nacierania bolących miejsc jako środek przeciwbólowy i rozgrzewający.

Dane techniczne

Rodzaj papryka czerwona
Postać suszona, mielona, ostra
Skład 100% papryka czerwona
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania przyprawa kulinarna
Kraj pochodzenia Hiszpania

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl