Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

PAPRYKA CZERWONA SŁODKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010100163

Opis

PAPRYKA SŁODKA mielona
(Capsicum)

ang. bell pepper;
hiszp. pimiento;
niem. Paprika;
fran. poivron;
ros. Пе́рец стручко́вый, красный пе́рец, капсикум однолетний;


Nazywana również pieprzowcem należy do rodziny psiankowatych i wywodzi się z Ameryki Południowej, a jej najbardziej rozpowszechnionym na świecie przedstawicielem jest gatunek papryki rocznej (Capsicum annuum). Do Europy przybyła wraz z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy odkrycie nowej, bardzo ostrej w smaku przyprawy, ponadto zdolnej zastąpić drogi i trudny do pozyskania pieprz, uznali za jedno z najcenniejszych odkryć dokonanych na Nowym Lądzie. Obecnie papryka to jedno z najchętniej uprawianych warzyw. Na przestrzeni wieków wyselekcjonowano odmiany przyprawowe, wyróżniające się intensywnym aromatem i wysoką zawartością kapsaicyny (związku czynnego odpowiedzialnego za ostry smak) oraz warzywne, o grubych, mięsistych ściankach i wysokiej zawartości soku.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc papryki (fructus capsici)

Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.


DZIAŁANIE

Owoce pieprzowca, szczególnie odmian zawierających wysokie stężenie kapsaicyny, działają drażniąco na skórę i błony śluzowe, pobudzająco na układ nerwowy, przyspieszają krążenie i oddech (zwiększając wentylację płuc) oraz moczopędnie i napotnie. Wzmacniają uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają odporność organizmu i wzmagają popęd płciowy. Kapsaicyna, w dużych stężeniach trująca, w mniejszych działa bakteriostatycznie, rozgrzewająco i przeciwbólowo. Pobudza przemianę materii zwiększając produkcję soków trawiennych. Jednocześnie potwierdzono jej właściwości przeciwnowotworowe oraz korzystny wpływ u chorych cierpiących na raka prostaty i trzustki.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Papryka jest jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, tureckiej, meksykańskiej i marokańskiej. Dodaje aromatu gulaszom, daniom z ryb i drobiu. Wykorzystywana jest jako składnik mieszanek przyprawowych (np. curry) oraz naturalnych barwników stosowanych w kuchni. Możną ją dodawać do zup, warzyw, sałatek i serów, potraw z jaj czy zwykłych kanapek.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Paprykę stosować można zewnętrznie jako środek rozgrzewający, miejscowo przeciwbólowy, przyspieszający krążenie i jednocześnie redukujący obrzęki i wysięki. Najczęściej dostępna jest w formie gotowych preparatów (np. w maściach z zawartością kapsaicyny), choć można ją również stosować w formie naturalnej (nieprzetworzonej) sproszkowanej. Odmiany ostre zalecane są w zmniejszonym popędzie płciowym, dla zwiększenia libido i intensywności odczuwania bodźców. Także jako środek wspomagający trawienie i przyspieszający spalanie tłuszczów u osób na diecie odchudzającej oraz w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C i dla zwiększenia odporności organizmu.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Paprykarz z kurczaka

800 g mięsa z kurczaka
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej papryki
sól
2 papryki
1 średni pomidor
2-3 łyżeczki mąki
150 ml śmietany

Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać, paprykę i pomidor pokroić na małe kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, po czym zdjąć naczynie z ognia i dosypać mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać, dodać 2-3 łyżeczki wody. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować i dodać mięso, obsmażając je z każdej strony. Pozostawić na kilka minut do duszenia, często mieszając. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodać paprykę i pomidory. Dusić w sosie własnym, podlewając odrobiną wody. W tym samym czasie śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Dodać do całości i pozostawić aż do zagotowania. Gotowe danie podawać ozdobione śmietaną i papryką.

Dane techniczne

Rodzaj papryka czerwona
Postać suszona, mielona, słodka
Skład 100% papryka czerwona
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania przyprawa kulinarna
Kraj pochodzenia Hiszpania

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl