PAPRYKA SŁODKA MIELONA
Opis
PAPRYKA SŁODKA mielona
(Capsicum)
ang. bell pepper;
hiszp. pimiento;
niem. Paprika;
fran. poivron;
ros. Пе́рец стручко́вый, красный пе́рец, капсикум однолетний;
Nazywana również pieprzowcem należy do rodziny psiankowatych i wywodzi się z Ameryki Południowej, a jej najbardziej rozpowszechnionym na świecie przedstawicielem jest gatunek papryki rocznej (Capsicum annuum). Do Europy przybyła wraz z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy odkrycie nowej, bardzo ostrej w smaku przyprawy, ponadto zdolnej zastąpić drogi i trudny do pozyskania pieprz, uznali za jedno z najcenniejszych odkryć dokonanych na Nowym Lądzie. Obecnie papryka to jedno z najchętniej uprawianych warzyw. Na przestrzeni wieków wyselekcjonowano odmiany przyprawowe, wyróżniające się intensywnym aromatem i wysoką zawartością kapsaicyny (związku czynnego odpowiedzialnego za ostry smak) oraz warzywne, o grubych, mięsistych ściankach i wysokiej zawartości soku.
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SUROWIEC: owoc papryki (fructus capsici)
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Papryka jest jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, tureckiej, meksykańskiej i marokańskiej. Dodaje aromatu gulaszom, daniom z ryb i drobiu. Wykorzystywana jest jako składnik mieszanek przyprawowych (np. curry) oraz naturalnych barwników stosowanych w kuchni. Możną ją dodawać do zup, warzyw, sałatek i serów, potraw z jaj czy zwykłych kanapek.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Paprykarz z kurczaka
800 g mięsa z kurczaka
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej papryki
sól
2 papryki
1 średni pomidor
2-3 łyżeczki mąki
150 ml śmietany
Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać, paprykę i pomidor pokroić na małe kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, po czym zdjąć naczynie z ognia i dosypać mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać, dodać 2-3 łyżeczki wody. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować i dodać mięso, obsmażając je z każdej strony. Pozostawić na kilka minut do duszenia, często mieszając. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodać paprykę i pomidory. Dusić w sosie własnym, podlewając odrobiną wody. W tym samym czasie śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Dodać do całości i pozostawić aż do zagotowania. Gotowe danie podawać ozdobione śmietaną i papryką.
Dane techniczne
Rodzaj | papryka czerwona |
Postać | suszona, mielona, słodka |
Skład | 100% papryka czerwona |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | przyprawa kulinarna |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |