PIEPRZ BAŁKAŃSKI
Opis
PIEPRZ BAŁKAŃSKI
(-)
ang. Balkan-style pepper;
hiszp. pimienta al estilo de los Balcanes;
niem. Balkan-Stil Pfeffer;
fran. poivre Balkan style;
ros. перец в балканском стиле;
Pieprz Bałkański to odpowiednik polskiego pieprzu ziołowego, lecz wywodzący się z regionu Morza Adriatyckiego. Stanowi niezwykle aromatyczną kompozycję pikantnych przypraw, wśród których króluje gorczyca i ostra papryka, z czosnkiem i orzeźwiającymi roślinami zielnymi, nadającymi mieszance niepowtarzalnych właściwości. Pieprz bałkański to z jednej strony wyśmienity sposób na podkreślenie walorów smakowych wszelkiego rodzaju dań, z drugiej – sprawdza się jako środek ułatwiający trawienie ciężkostrawnych potraw, pobudzający wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz zapobiegający powstawaniu wzdęć.
Pieprz bałkański wyróżnia się niejednolitą, brunatno-zieloną barwą oraz dość intensywnym zapachem. Ma absolutnie uniwersalny charakter i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Można go wykorzystywać zarówno do marynowania mięs i ryb, doprawiania duszonych i pieczonych potraw z dodatkiem warzyw, jak i wyostrzania smaku sezonowych sałatek i surówek. Rewelacyjnie komponuje się z jajami, serem białym i żółtym oraz daniami na bazie makaronu z dodatkiem pomidorów.
SKŁADNIKI: czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka ostra, majeranek, lubczyk korzeń;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pikantne szaszłyki po Bałkańsku
500 g mielonego mięsa wołowego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
20 g pieprzu bałkańskiego
2 łyżeczki suszonego cząbru
1 pęczek zielonej pietruszki
1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
1/2 ogórka zielonego
20 g przyprawy sos do tzatziki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Cebulę i czosnek obrać, razem z pietruszką bardzo drobno posiekać (czosnek można przecisnąć przez praskę). Mięso przełożyć do głębokiego naczynia, posypać pieprzem bałkańskim, dodać cząber i przygotowane wcześniej warzywa. Posolić do smaku, po czym dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotować sos tzatziki: jogurt wymieszać z przyprawą do sosu i łyżką oliwy z oliwek aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce, zalać jogurtem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Z mięsa uformować niewielkie, owalne kotleciki. Kotleciki nadziewać po dwa na patyki do szaszłyków, po czym grillować około 15 minut często obracając tak, aby jednolicie opiec je ze wszystkich stron. Gotowe podawać ze schłodzonym sosem tzatziki
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka ostra, majeranek, lubczyk korzeń |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia bałkańska |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |