PIEPRZ CZOSNKOWY
Opis
PIEPRZ CZOSNKOWY
ang. pepper with garlic;
hiszp. pimienta con ajo;
niem. Pfeffer und Knoblauch;
fran. poivre et l'ail;
ros. перцем и чесноком;
Pieprz czosnkowy stanowi alternatywę dla miłośników dobrze doprawionych dań o wyraźnej, pikantnej nucie. Jest przyprawą uniwersalną – może być używany zarówno jako składnik marynat, jak i do podkreślenia smaku gotowych dań gotowanych, smażonych, duszonych i pieczonych (wówczas najlepiej dodawać go pod koniec obróbki termicznej). Wspaniale komponuje się jako dodatek do mięs, ryb, zup, sosów, a także warzywnych sałatek, może być również używany do wzbogacenia smaku zapiekanek, dań z grzybów, jaj i serów (w tym twarogów). Ze względu na gruboziarnistą strukturę można stosować go jako posypkę pod koniec procesu grillowania mięs i szaszłyków, którym nada nie tylko bardzo wyrazisty smak, ale również podkreśli walory wizualne potrawy.
SKŁADNIKI: czosnek granulowany, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, kminek mielony , kukurydza, sól;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak w wiórkach kokosowych
500 g piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
100 g wiórków kokosowych
1 duże jajko
2 łyżki mąki pszennej
olej
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na cienkie filety. Pieprz czosnkowy wymieszać z majerankiem, rozmarynem, papryką oraz solą i tak przygotowaną mieszanką przypraw oprószyć mięso. Ostawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie jajko rozbić, wylać na głęboki talerz i rozbełtać widelcem. Aromatyczne filety obtoczyć w mące, następnie jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych (mocno dociskając, aby panierka była zwarta i nie odeszła podczas smażenia). Smażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | zosnek granulowany, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, kminek mielony , kukurydza, sól |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania rybne i mięsne, nabiał, sałatki warzywne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |