PIEPRZ POMARAŃCZOWY
Opis
PIEPRZ POMARAŃCZOWY
ang. pepper with orange;
hiszp. pimienta con naranja;
niem. Pepper mit orange;
fran. poivre à l'orange;
ros. перец с оранжевым;
Pieprz pomarańczowy jest egzotyczną mieszanką bazującą na dwóch podstawowych składnikach: owocach pieprzu czarnego oraz suszonej skórce pomarańczowej, wzbogaconych nieznacznym dodatkiem cebuli i czosnku oraz soli i cukru, podkreślających smak i aromat przypraw wiodących. Smakowicie pachnącą kompozycję stosować można przede wszystkim do przyprawiania surowych ryb (w szczególności łososia i pstrąga), jak również drobiu, w tym kaczek i gęsi. Doskonale nadaje się do marynowania potraw przed gotowaniem, może być również stosowana do podkreślania smaku już gotowych dań pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych. Pieprz pomarańczowy wymieszany z jogurtem lub śmietaną tworzy sosy i dipy idealne do sałatek, mięsa czy zimnych przekąsek, zachwycając połączeniem egzotycznych smaków.
SKŁADNIKI: sól, cebula, kukurydza, cukier, pieprz czarny, skórka z pomarańczy, pieprz biały, kwasek cytrynowy, annatto - barwnik naturalny;;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zupa szparagowa z pieprzem pomarańczowym
1 litr bulionu drobiowego
500 g białych szparagów
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 duży ziemniak
½ korzenia selera
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżka Soviery (lub przyprawy typu „jarzynka”)
nać pietruszki
Szparagi oczyścić (odciąć zdrewniałe końce i obrać), a następnie, trzymając za oba końce, przełamać na pół. Dolne części pokroić w krążki. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniak umyć, obrać i pokroić w kostkę, po czym lekko podsmażyć na patelni. Dodać krążki szparagów i podsmażać jeszcze 3-5 minut. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone na patelni warzywa, doprawić cukrem i pół łyżeczki pieprzu pomarańczowego, po czym gotować aż warzywa prawie się rozgotują. Zmiksować, dodać sól, resztę pieprzu pomarańczowego oraz mieloną gałkę muszkatołową do smaku, ewentualnie nieco przyprawy soviera. Następnie dodać górne części szparagów i gotować jeszcze ok. 5-10 minut. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | sól, cebula, kukurydza, cukier, pieprz czarny, skórka z pomarańczy, pieprz biały, kwasek cytrynowy, annatto - barwnik naturalny |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dania rybne, sałatki warzywne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |