Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

PIEPRZ SYCZUAŃSKI OWOC

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,49 zł 3.49
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ŻÓŁTODRZEW PIEPRZOWY / PIEPRZ SYCZUAŃSKI ziarno
(Zanthoxylum piperitum)

ang. Sichuan pepper, Sichuan peppercorn, Chinese coriander;
hiszp. pimienta de Sichuan;
niem. Szechuanpfeffer;
fran.  poivre du Sichuan, poivre chinois;
ros. Пе́рец ;


Pieprz syczuański to populara nazwa azjatyckiej przyprawy otrzymywanej z jagód żółtodrzewu pieprzowego. To krzew porastający w stanie naturalnym obszar Chin i Himalajów, występujący również w Japonii i Ameryce Północnej. Zachowane źródła wskazują, że owoce tej rośliny wykorzystywano do celów kulinarnych już kilka tysięcy lat temu. W odróżnieniu od tradycyjnego pieprzu, pieprz syczuański nie przypomina wyglądem małych kuleczek, lecz zawinięte pąki kwiatowe, jest również daleko mniej ostry. Spożywany w postaci czystej powoduje jedynie delikatne drętwienie lub mrowienie języka, bez porażania kubków smakowych. Ma również wyraźnie wyczuwalny, cytrusowy posmak, co czyni go szczególnie pożądanym dodatkiem do tradycyjnych, chińskich potraw z drobiu i kaczki.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
łupina jagód żółtodrzewu pieprzowego

Dzięki 3% zawartości związku o nazwie ang. hydroxy alpha sanshool działa pobudzająco na nerwy czuciowe powodując delikatne mrowienie języka podobne do uczucia, jakie pozostawia spożycie mocno gazowanych napojów. Nie aktywuje komórek sensorycznych odpowiadających za odczuwanie ciepła i zimna, jak dzieje się to w przypadku pieprzy lub ostrej papryki.


DZIAŁANIE

Pieprz syczuański wykorzystywany jest przede wszystkim do aromatyzacji potraw azjatyckich przyrządzanych w tradycyjny sposób (tj. w woku), ponieważ delikatne prażenie uwydatnia jego walory smakowe. Cytrusowe nuty podkreślają smak wszelkich rodzajów mięs i potraw warzywnych, w szczególności w zestawieniu z imbirem i anyżem. Ponadto przyprawa posiada dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa detoksykująco na przewód pokarmowy, hamuje namnażanie „złych” bakterii rezydujących w jelitach i tym samym przeciwdziała bolesnym skurczom brzucha, wzdęciom i wydzielaniu nadmiernych ilości gazów.  W tradycyjnej medycynie chińskiej bywa uznawany za skuteczny środek przeciwgrzybiczny.


ZASTOSOWANIE

Pieprz syczuański to doskonały dodatek do  dań kuchni azjatyckiej, w szczególności potraw chińskich, japońskich i indyjskich. Bywa wykorzystywany w mieszankach przyprawowych „5 smaków” i „7 smaków” zalecanych do aromatyzacji ryb, wszelkiego rodzaju mięs duszonych i pieczonych, zup i sałatek. Rewelacyjnie komponuje się z ciemnymi sosami i marynatami do grilla. Z powodzeniem nadaje się także do podkreślenia wyjątkowego smaku egzotycznych owoców takich jak papaja, mango lub ananas. Pieprz syczuański należy jednak stosować z umiarem, bowiem w nadmiernych ilościach psuje smak potraw i nadaje im goryczy.


PRZECIWWSKAZANIA

Nieznane.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Stir Fry z kurczaka w stylu syczuańskim

500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
5 g anyżu gwiazdkowego (mielony lub 2-3 całe gwiazdki)
1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki sosu rybnego
1/4 łyżeczki brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju, sól

Piersi z kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, pozbawić błonek. Pokroić w paski. Posolić, natrzeć mielonym pieprzem syczuańskim. W oddzielnym naczyniu rozbełtać jajko z mąką kukurydzianą i w otrzymanej masie obtoczyć każdy kawałek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać, dymkę pokroić na kawałki po ok. 1 cm. Sos rybny wymieszać z sosem sojowym i cukrem. Na patelni (a najlepiej w woku) rozgrzać olej. Mięso obsmażyć na złoty kolor, po czym dodać warzywa oraz imbir i anyż. Chwilę dusić na sporym ogniu, następnie podlać mieszanką sosów. Smażyć jeszcze kilka minut. Podawać z makaronem ryżowym posypane siekaną kolendrą.

Dane techniczne

Skład pieprz syczuański 100%
Kraj pochodzenia Chiny
Zawartość glut. sodu NIE
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl