PIEPRZ ZIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,40 zł 8.40
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010110223

Opis

PIEPRZ ZIELONY ziarnisty
(Piper nigrum)

ang. black pepper;
hiszp. pimienta;
niem. echte Pfeffer, Pfefferstrauch, schwarze Pfeffer;
fran.  poivre;
ros. Пе́рец чёрный;


Pieprz czarny jest tropikalnym pnączem z rodziny pieprzowatych dostarczającym jednej z najdłużej znanych i najchętniej stosowanych na świecie przypraw - pieprzu. Jego ojczyzną są Indie, lecz w chwili obecnej uprawia się go w praktycznie wszystkich tropikalnych strefach południowo-zachodniej Azji. Nazwa rośliny w języku polskim może być myląca, ponieważ pnącze dostarcza surowca do produkcji wszystkich najczęściej używanych odmian pieprzu przyprawowego, zarówno czarnego, jak i białego i zielonego.

Pieprz zielony pozyskiwany jest z całkowicie niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Zrywa się je z pnącza zanim zaczną czerwienieć, po czym niezwłocznie suszy za pomocą dostępnych współcześnie procesów technologicznych (np.. głęboko zamrażając), co zapobiega zjawisku fermentacji i zmianie barwy na ciemnobrunatną. Z tych powodów pieprz zielony często dostępny jest jedynie w zalewie, dzięki której zachowuje swój pierwotny kolor i właściwości.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc pieprzu czarnego (fructus Piperi nigri)

Zawiera olejek eteryczny (do 4%), ponadto alkaloidy (w szczególności piperyna), flawonole i terpeny (w tym pinen, sabinen, limonen, cariofilen i linalol). Wspomniana piperyna odpowiada za ostry i palący smak przyprawy, która nawet w niewielkich ilościach działa silnie drażniąco na błony śluzowe.


DZIAŁANIE

Owoce pieprzu działają napotnie, moczopędnie i ogólnie energetyzująco. Stymulują organizm do większego wysiłku, pobudzają umysł i mięśnie do pracy. Poprawiają krążenie, rozgrzewają i redukują poziom odczuwania bólu. Jednocześnie regulują i ułatwiają trawienie poprzez ograniczenie wydzielania siarkowodoru w jelicie grubym, co redukuje procesy gnilne zachodzące wewnątrz mas kałowych. Ostatnie badania wskazują na możliwe działanie przyspieszające redukcję tkanki tłuszczowej (podobnie jak czyni to kapsaicyna zawarta w ostrej papryce).


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Pieprz czarny jest przyprawą uniwersalną. Można go dodawać do wszystkich potraw, choć najczęściej wykorzystuje się go do dań z wołowiny. Stosuje się go zarówno w formie mielonej, jak i całych ziaren dodawanych do dań w czasie gotowania, pieczenia i duszenia.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Wyciągi z pieprzu zalecane są na poprawę apetytu oraz przy lekkich niestrawnościach, jak również problemach trawiennych objawiających się nadmierną fermentacją jelitową i nadmiarem wiatrów. Stosowane zewnętrznie do nacierania skóry rozgrzewają, poprawiają krążenie i łagodzą bóle (np. pochodzenia mięśniowego lub stawowego), dlatego stosować powinni je chorzy na reumatyzm, gościec, zaburzenia krążenia mikroobwodowego oraz osoby uskarżające się na np. wciąż zimne kończyny. Wcierane w skórę głowy zapobiegają łysieniu na tle troficznym. W ostatnim czasie zalecane osobom na diecie odchudzającej jako środek przyspieszający redukcję tkanki tłuszczowej.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Dane techniczne

Rodzaj Pieprz zielony
Postać całe ziarna
Skład 100% owoc piper nigrum
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia azjatycka
Kraj pochodzenia Indie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl