PIEPRZ ZIOŁOWY
Opis
PIEPRZ ZIOŁOWY
(-)
ang. polish herbs pepper;
hiszp. pimiento de hierbas polaco;
niem. kräuter Pfeffer;
fran. poivre herbe;
ros.
Pieprz ziołowy to czysto polski wynalazek. Powstał w odpowiedzi na wieloletni deficyt przypraw zdawałoby się podstawowych, z których sprowadzeniem z zagranicy borykał się komunistyczny rząd. Gospodynie domowe, zmuszone do zastąpienia czarnego pieprzu i ostrej papryki innym produktem, stworzyły unikalną mieszankę pikantnych ziół łatwiejszych do zdobycia na rynku lub typowych dla strefy klimatycznej, w jakiej leży nasza ojczyzna. Dzięki bogatemu składowi (zazwyczaj składa się z co najmniej 7-8 aromatycznych roślin przyprawowych) wyróżnia się nie tylko pikantnym smakiem, lecz również wyjątkowym aromatem.
Pieprz ziołowy wyróżnia się niejednolitą, brunatno-zieloną barwą oraz prozdrowotnymi właściwościami, jakie zawdzięcza swoim składnikom. Ma absolutnie uniwersalny charakter i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Można go wykorzystywać zarówno do marynowania mięs, jak i wyostrzania smaku sezonowych sałatek.
DZIAŁANIE
Ponieważ mieszanka bazuje w większości przypadków na produktach ziołowych, prócz walorów kulinarnych posiada również właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj pozytywnie wpływa na metabolizm i zdecydowanie ułatwia trawienie, dlatego warto go dodawać do tłustych, ciężkostrawnych dań mięsnych. Polecany jest również osobom na dietach odchudzających.
ZASTOSOWANIE
Pieprz ziołowy jest przyprawą uniwersalną, stosowaną do prawie wszystkich potraw z wyjątkiem słodkich. Szczególnie polecany jest do mięs (kotlety mielone, pieczenie), zup (kapuśniaki i zupy z nasion strączkowych), warzyw (surówki, sałatki z warzyw gotowanych), sosów oraz do niektórych dań jarskich. Pieprz ziołowy do potraw mięsnych dodaje się na początku, zaś do pozostałych w trakcie lub pod koniec ich przyrządzania. Polecany jest przede wszystkim osobom lubiącym zdrową, pikantną kuchnię z nutą ziołową.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
SKŁADNIKI
papryka ostra, gorczyca biała, gorczyca czarna, kolendra, cząber, tymianek, majeranek, estragon, chrzan, cebula, kurkuma.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Tarta z brokułami
200 g mąki
5 jaj
1 łyżeczka drożdży
50-70 ml wody
2-3 łyżki oliwy
200 ml śmietany 18%
25 dag parmezanu
1 brokuł
1 czerwona papryka
50 dag salami lub kiełbasy pepperoni
1 ząbek czosnku
pieprz ziołowy
sól, gałka muszkatołowa mielona
Mąkę, 1 jajko, pokruszone drożdże i olej wymieszać z 50-70 ml ciepłej wody. Wyrobić elastyczne ciasto, uformować kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. Paprykę pokroić w paski, salami w pasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Jajka rozbić i wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli, 1 -2 łyżeczkami pieprzu ziołowego i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Gotowe ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim formę na tartę, lekko zawijając brzegi tak, aby były wyższe. Nakłuć widelcem, nałożyć warstwę z połowy tartego sera, brokułów, papryki i plasterków salami. Posypać mieloną gałką muszkatołową, po czym zalać mieszaniną jajek i śmietany. Zapiekać 20-30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka ostra, gorczyca biała, gorczyca czarna, kolendra, cząber, tymianek, majeranek, estragon, chrzan, cebula, kurkuma |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania warzywne i mięsne, w zastępstwie czarnego pieprzu |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |