PODBIAŁ POSPOLITY liść
(Tussilago farfara)
ang. coltsfoot;
hiszp. Tusilago, fárfara, pie de caballo, uña de Cavallo;
niem. Huflattich;
fran. Tussilage, pas-d'âne;
ros. Ма́ть-и-ма́чеха;
Podbiał pospolity jest wieloletnia byliną z rodziny astrowatych. Naturalne siedliska tej rośliny rozciągaja się od Afryki Północnej przez całą Europę aż do wschodniej Azji, jednak współcześnie, jako gatunek zawleczony, można go spotkać również w Ameryce Północnej. Podbiał najczęściej rośnie na glebach kamienistych i piaszczystych, spotkać go można na żwirowiskach, osuwiskach skalnych, przy brzegach rzek i na suchych łąkach. Ze względu na charakterystyczny kształt liści nazywany bywa końską lub oślą stopą - przypominają wyglądem odcisk kopyta. Choć w ziołolecznictwie najszersze wykorzystanie znalazły właśnie zielone części rośliny, również żółte kwiaty uważa się za korzystnie oddziałujące na zdrowie.
SUROWIEC: liść podbiału (folium Farfarae)
Zawiera śluzy - do 8%, garbniki - do 18%, olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne (dużo cynku, manganu i potasu), goryczkę - tussilaginę, sterole, kwasy, karotenoidy, witaminy, cholinę i alkaloidy.
DZIAŁANIE
Śluzy obecne w liściach podbiału działają powlekająco i osłaniająco na błony śluzowe, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach i zapobiegają uszkodzeniu ścian komórkowych podczas gwałtownych zmian ciśnienia towarzyszących kaszlowi. Redukują stany zapalne w obrębie górnych dróg oddechowych i układu pokarmowego, działają przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Odkażają ustrój z zalegających w nim drobnoustrojów i tym samym ułatwiają walkę z chorobą. Jednocześnie liść podbiału działa rozluźniająco na mięśnie gładkie i pomaga przywrócić prawidłową wentylacje płuc, co poprawia stopień dotlenienia wszystkich tkanek.
ZASTOSOWANIE
Liście podbiału stosuje się najczęściej jako środek wykrztuśny przy przeziębieniu, anginie, zapaleniu oskrzeli, płuc i krtani. Pomaga również na inne rodzaje kaszlu, np. towarzyszące palaczom lub chorym na przewlekła obturacyjną chorobę płuc. Znajduje zastosowanie w szczególności u osób starszych, cierpiących na zwiotczenie mięśni i tym samym osłabienie odruchu wykrztuśnego. Ponadto, w połączeniu z innymi ziołami, pomocniczo w nieżycie nosa, żołądka i jelit.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Zaleca się stosowanie liści podbiału nie dłużej niż 6 tygodni w ciągu roku (ze względu na zawartość alkaloidów).
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki liści podbiału zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut, odcedzić. Pić wielokrotnie w ciągu dnia po 30-50 ml jako środek ułatwiający oddychanie i wspomagający trawienie
Alkoholmel
100 ml nalewki z podbiału połączyć z 100 ml płynnego, naturalnego miodu i 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kropla ekstraktu waniliowego. Podawać do 3 x dziennie po 1 łyżce przy kaszlu towarzyszącym przeziębieniom.
Nalewka
50 g liści podbiału zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić do wytrawienia w chłodnym i ciemnym miejscu na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni odfiltrować i zlać do butelki. Zażywać 4 -6 x dziennie po 5 ml przy uporczywym kaszlu.
Mieszanki ziołowe
Na stany zapalne układu oddechowego
100 g liści podbiału wymieszać z 50 g ziela tymianku, pączków sosnowych, kwiatu lawendy, porostu islandzkiego, kwiatu lipy, kwiatu dziewanny, kwiatu bzu czarnego, kwiatu wrzosu i ziela majeranku. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut, odcedzić. Pić wielokrotnie w ciągu dnia po 30-50 ml jako środek ułatwiający oddychanie w chorobach i stanach zapalnych układu oddechowego.
Na nieżyt jelit
50 g liści podbiału wymieszać z 50 g liści babki lancetowatej, 50 g siemienia lnianego, 50 g liści szałwii, 50 g liści mięty, 50 g oregano, 50 g kwiatów chabra, 50 g liści ślazu, 50 g ziela fiołka i 50 g plechy porostu islandzkiego. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut, odcedzić. Pić wielokrotnie w ciągu dnia po 30-50 ml jako środek ułatwiający oddychanie w chorobach i stanach zapalnych układu oddechowego oraz środek powlekający błony śluzowe narządów układu trawiennego.