POMARAŃCZA SKÓRKA KANDYZOWANA
Opis
POMARAŃCZA SKÓRKA KANDYZOWANA
(Citrus sinensis)
ang. orange;
hiszp. naranja;
niem. Orange;
fran. orange;
ros. апельсин;
Pomarańcza słodka należy do wieloletnich roślin z rodzaju cytrusów (rodzina rutowatych). Prawdopodobnie wywodzi się z Chin, lecz botanikom nie udało się jednoznacznie określić miejsca jej pochodzenia. Obecnie spotykana przede wszystkim w uprawach, występuje na całym świecie w wielu odmianach różniących się wyglądem owoców (kolorem skórki i miąższu, kształtem, obecnością pestek), smakiem (poziomem zawartości cukru) i odpornością na mróz. Dostarcza owoców wykorzystywanych do produkcji dżemów, konfitur, marmolad, do tłoczenia smacznego i odżywczego soku stanowiącego obfite źródło witaminy C, jak również skórek używanych jako bakalii. Jednocześnie jej kwiaty i owoce wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
SUROWIEC: owoc i skórka pomarańczy (fructus, cortices citris)
Miąższ i skórka pomarańczy zawierają duże ilości witamin (witaminy z grupy B, witaminę C, P) oraz makro- i mikroelementów, w szczególności potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Ponadto obfitują w żelazo, cynk i mangan, błonnik, pektyny, bioflawonoidy, terpeny, kartenoidy i olejki eteryczne (w szczególności limonen)
DZIAŁANIE
Skórka i miąższ pomarańczy, prócz oczywistych walorów smakowych, to również nieocenione źródło substancji przeciwdziałających spustoszeniom, jakie w organizmie czynią wolne rodniki. Obok dużych ilości witaminy C (jedna łyżeczka mielonej skórki dziennie,1 cały owoc lub 1 szklanka soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten związek) zawiera również bioflawonoidy wzmacniające działanie antyoksydantów. Ułatwia przyswajanie żelaza i usuwa oznaki zmęczenia, przywracając dobre samopoczucie, . Rozszerza światło naczyń krwionośnych jednocześnie wzmacniając ich ścianki i usuwając złogi złego cholesterolu, co sprzyja procesom detoksykacji. Z kolei obecność witamin z grupy B pozytywnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, podczas gdy związki takie jak potas czy wapń regulują pracę serca i całego układu krążenia. Olejki eteryczne zawarte w skórce owocu wykazują właściwości przeciwdepresyjne i relaksujące. Uwalniane pod wpływem ciepła działają odprężająco, redukują skutki stresu i przywracają poczucie świeżości i rześkości. Jednocześnie posiadają cechy środka antybakteryjnego - w formie wyciągu wodnego lub w połączeniu olekiem (np. arachidowym) łagodzą stany zapalne skóry i zmiany trądzikowe. Pektyny i błonnik to z kolei skuteczne regulatory prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Spożywanie dużych ilości pomarańczy (w postaci soków, surowych owoców, ich przetworów oraz skórki pomarańczowej) zalecane jest w stanach niedoborów witamin i mikroelementów, w stanach osłabienia naturalnej odporności organizmu i w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Pomarańcze to doskonałe źródło wapnia, dlatego polecane są osobom z nietolerancją laktozy w zastępstwie mleka. Pomagają uregulować rytm serca i wzmacniają działanie leków regulujących ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki obecności dużej ilości błonnika korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu trawienia, ułatwiają i regulują wypróżnienia i przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, a dzięki obecności terpenów rozszerzają naczynia krwionośne polepszając stopień dotlenienia mózgu. Zawarte w skórkach pomarańczy substancje takie jak autropen, diomina i hesperydyna podejrzewane są o działanie antynowotworowe, choć wciąż jeszcze trwają badania mające na celu potwierdzenie tj teorii.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Skórka pomarańczy w postaci suszonej doskonale nadaje się do wykorzystania jako środek aromatyzujący ciasta, słodkie desery, lody, budynie, kremy, etc., jak również w postaci dodatku do domowych przetworów takich jak dżemy, konfitury lub soki. Idealna do tworzenia esencji i aromatyzowania alkoholi (nalewek, likierów, domowego wina). Dodana wraz z goździkami i cynamonem fantastycznie sprawdza się jako dodatek do grzańca, a w postaci wodnego wyciągu na bazie mieszanki z innymi przyprawami korzennymi działa jako doskonały eliminator przykrych zapachów kuchennych. Dodana do cukru wchłania nadmiar wilgoci z substancji słodzącej przy jej jednoczesnym aromatyzowaniu W postaci mielonej może być używana jako barwnik do żywności.
SKŁAD
skórka pomarańczowa 49%, syrop glukozowo-fruktozowy 39,5%, cukier 11%, regulator kwasowości E330 0,5%, dwutlenek siarki
PRZECIWWSKAZANIA
Alergia na cytrusy, skłonności do nadkwasoty żołądka. Ograniczone spożycie zalecane jest w przypadku najmłodszych dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1027 kJ / 284 kcal | 12% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
72% 48% |
Węglowodany - w tym cukry |
71 g 62,1 g |
27% 69% |
Błonnik | 5,98 g | - |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 1,43 g | 23% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | skórka pomarańczowa |
Postać | kandyzowana, kostka 0,5 mm |
Skład | skórka pomarańczowa 49%, syrop glukozowo-fruktozowy 39,5%, cukier 11%, kwasek cytrynowy 0,5%, dwutlenek siarki |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | TAK |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do słodkich dserów |
Kraj pochodzenia | Włochy |