Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

POMARAŃCZA SKÓRKA SUSZONA 1-4 mm

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,70 zł 3.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 050200013

Opis

POMARAŃCZA SKÓRKA SUSZONA 0,5-1,5 mm
(Citrus sinensis)

ang. orange;
hiszp. naranja;
niem. Orange;
fran. orange;
ros. апельсин;


Pomarańcza słodka należy do wieloletnich roślin z rodzaju cytrusów (rodzina rutowatych). Prawdopodobnie wywodzi się z Chin, lecz botanikom nie udało się jednoznacznie określić miejsca jej pochodzenia. Obecnie spotykana przede wszystkim w uprawach, występuje na całym świecie w wielu odmianach różniących się wyglądem owoców (kolorem skórki i miąższu, kształtem, obecnością pestek), smakiem (poziomem zawartości cukru) i odpornością na mróz. Dostarcza owoców wykorzystywanych do produkcji dżemów, konfitur, marmolad, do tłoczenia smacznego i odżywczego soku stanowiącego obfite źródło witaminy C, jak również skórek używanych jako bakalii. Jednocześnie jej kwiaty i owoce wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.


SUROWIEC: owoc i skórka pomarańczy (fructus, cortices citris)

Miąższ i skórka pomarańczy zawierają duże ilości witamin (witaminy z grupy B, witaminę C, P) oraz makro- i mikroelementów, w szczególności potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Ponadto obfitują w żelazo, cynk i mangan, błonnik, pektyny, bioflawonoidy, terpeny, kartenoidy i olejki eteryczne (w szczególności limonen)


DZIAŁANIE

Skórka i miąższ pomarańczy, prócz oczywistych walorów smakowych, to również nieocenione źródło substancji przeciwdziałających spustoszeniom, jakie w organizmie czynią wolne rodniki. Obok dużych ilości witaminy C (jedna łyżeczka mielonej skórki dziennie,1 cały owoc lub 1 szklanka soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten związek) zawiera również bioflawonoidy wzmacniające działanie antyoksydantów. Ułatwia przyswajanie żelaza i usuwa oznaki zmęczenia, przywracając dobre samopoczucie, . Rozszerza światło naczyń krwionośnych jednocześnie wzmacniając ich ścianki i usuwając złogi złego cholesterolu, co sprzyja procesom detoksykacji. Z kolei obecność witamin z grupy B pozytywnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, podczas gdy związki takie jak potas czy wapń regulują pracę serca i całego układu krążenia. Olejki eteryczne zawarte w skórce owocu wykazują właściwości przeciwdepresyjne i relaksujące. Uwalniane pod wpływem ciepła działają odprężająco, redukują skutki stresu i przywracają poczucie świeżości i rześkości. Jednocześnie posiadają cechy środka antybakteryjnego - w formie wyciągu wodnego lub w połączeniu olekiem (np. arachidowym) łagodzą stany zapalne skóry i zmiany trądzikowe. Pektyny i błonnik to z kolei skuteczne regulatory prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Spożywanie dużych ilości pomarańczy (w postaci soków, surowych owoców, ich przetworów oraz skórki pomarańczowej) zalecane jest w stanach niedoborów witamin i mikroelementów, w stanach osłabienia naturalnej odporności organizmu i w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Pomarańcze to doskonałe źródło wapnia, dlatego polecane są osobom z nietolerancją laktozy w zastępstwie mleka. Pomagają uregulować rytm serca i wzmacniają działanie leków regulujących ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki obecności dużej ilości błonnika korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu trawienia, ułatwiają i regulują wypróżnienia i przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, a dzięki obecności terpenów rozszerzają naczynia krwionośne polepszając stopień dotlenienia mózgu. Zawarte w skórkach pomarańczy substancje takie jak autropen, diomina i hesperydyna podejrzewane są o działanie antynowotworowe, choć wciąż jeszcze trwają badania mające na celu potwierdzenie tj teorii.



ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Skórka pomarańczy w postaci suszonej doskonale nadaje się do wykorzystania jako środek aromatyzujący ciasta, słodkie desery, lody, budynie, kremy, etc., jak również w postaci dodatku do domowych przetworów takich jak dżemy, konfitury lub soki. Idealna do tworzenia esencji i aromatyzowania alkoholi (nalewek, likierów, domowego wina). Dodana wraz z goździkami i cynamonem fantastycznie sprawdza się jako dodatek do grzańca, a w postaci wodnego wyciągu na bazie mieszanki z innymi przyprawami korzennymi działa jako doskonały eliminator przykrych zapachów kuchennych. Dodana do cukru wchłania nadmiar wilgoci z substancji słodzącej przy jej jednoczesnym aromatyzowaniu W postaci mielonej może być używana jako barwnik do żywności.



PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na cytrusy, skłonności do nadkwasoty żołądka. Ograniczone spożycie zalecane jest w przypadku najmłodszych dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Tonik do skóry z rozszerzonymi porami

50 g skórki z pomarańczy włożyć do słoiczka, zalać octem winnym w ilości wystarczającej do zakrycia surowca, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować (wystarczy przez filtr do kawy) i rozcieńczyć wodą w proporcjach 1:1. Używać raz dziennie do przemywania skóry z rozszerzonymi porami. Tonik działa oczyszczająco, antybakteryjnie i ściągająco na skórę.

Dane techniczne

Rodzaj skórka pomarańczy
Postać szuszona, grys
Skład 100% skórki pomarańczowej
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania do aromatyzacji ciast i domowych wyrobów alkoholowych
Kraj pochodzenia Turcja

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl