POMIDOR PŁATEK

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,30 zł

Cena regularna:

5.30
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010140023

Opis

POMIDOR JADALNY suszone płatki
(Lycopersicon esculentum)

ang. tomato;
hiszp. tomate;
niem. Tomate, Paradeiser;
fran. tomate;
ros. Тома́т;


Pomidory z  rodziny psiankowatych to jednoroczne rośliny (w państwach podlegających wpływom klimatu międzyzwrotnikowego  - wieloletnie byliny) wywodzące się z Ameryki Południowej, które na początku obecnej ery, wraz z migracjami ludności indiańskiej, rozprzestrzeniły się również w Ameryce Środkowej i Północnej. Do Europy dotarły dzięki konkwistadorom, ale w pierwszych dziesięcioleciach bytności na kontynencie uważane były za roślinę ozdobną, a owoce – za niejadalne (choć znane były powszechnie doniesienia o ich spożywaniu przez Indian). Jako pierwsi przełamali się Włosi, którzy przyrządzali je na ciepło mieszając z oliwą, solą i pieprzem. Z kolei Francuzom pomidory zawdzięczają opinię afrodyzjaka (nazywano je pomne d’amour, czyli miłosnymi jabłkami).


SUROWIEC: 
owoc pomidora (fructus lycopersicum)



ZASTOSOWANIE

Pomidory w postaci płatków doskonale nadają się jako dodatek do sosów, zup, soków pasteryzowanych oraz kanapek, sałatek i dań głównych. Są niezwykle aromatyczne, a ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów i witamin.


PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na pomidory. Nie należy spożywać zielonych części rośliny (liści i łodyg) ze względu na zawartość toksycznej solaniny. Umiarkowane spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na artretyzm i bóle stawowe ze względu na możliwość ich nieznacznego spotęgowania.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kolorowe kulki wieprzowe

500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki lub szynki)
1 mała cebula
1 jajko
25 g płatków pomidorów
25 g sezamu
25 g przyprawy grzybowej (lub sosu grzybowego z torebki)
1 szklankę bułki tartej
sól, pieprz, olej

Cebulę drobno posiekać. Połowę (pół szklanki) bułki tartej  rozrobić niewielką ilością zimnej wody. Do mielonego mięsa wieprzowego dodać całe jajko, przyprawę grzybową, pokrojoną cebulę i rozmoczoną bułkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wyrobić na gładką masę. Uformować małe kulki (jak na klopsiki). Pozostałą bułkę tartą podzielić na dwie części: jedną wymieszać z ziarnem sezamu, a drugą – z płatkami pomidorów. Część mięsnych kulek obtoczyć  w jasnej panierce, a część – w panierce z pomidorami. Smażyć na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowej serwecie. Kolorowe kulki podawać nadziane na wykałaczkę

Dane techniczne

Rodzaj pomidor jadalny
Postać suszony owoc, krojony w płatki
Skład 100% owoc pomidora
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania dodatek do pieczeni, gulaszów, dań warzywnych na ciepło
Kraj pochodzenia Chiny

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl