

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
POMIDOR PŁATEK
Opis
POMIDOR JADALNY suszone płatki
(Lycopersicon esculentum)
ang. tomato;
hiszp. tomate;
niem. Tomate, Paradeiser;
fran. tomate;
ros. Тома́т;
Pomidory z rodziny psiankowatych to jednoroczne rośliny (w państwach podlegających wpływom klimatu międzyzwrotnikowego - wieloletnie byliny) wywodzące się z Ameryki Południowej, które na początku obecnej ery, wraz z migracjami ludności indiańskiej, rozprzestrzeniły się również w Ameryce Środkowej i Północnej. Do Europy dotarły dzięki konkwistadorom, ale w pierwszych dziesięcioleciach bytności na kontynencie uważane były za roślinę ozdobną, a owoce – za niejadalne (choć znane były powszechnie doniesienia o ich spożywaniu przez Indian). Jako pierwsi przełamali się Włosi, którzy przyrządzali je na ciepło mieszając z oliwą, solą i pieprzem. Z kolei Francuzom pomidory zawdzięczają opinię afrodyzjaka (nazywano je pomne d’amour, czyli miłosnymi jabłkami).
SUROWIEC: owoc pomidora (fructus lycopersicum)
ZASTOSOWANIE
Pomidory w postaci płatków doskonale nadają się jako dodatek do sosów, zup, soków pasteryzowanych oraz kanapek, sałatek i dań głównych. Są niezwykle aromatyczne, a ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów i witamin.
PRZECIWWSKAZANIA
Alergia na pomidory. Nie należy spożywać zielonych części rośliny (liści i łodyg) ze względu na zawartość toksycznej solaniny. Umiarkowane spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na artretyzm i bóle stawowe ze względu na możliwość ich nieznacznego spotęgowania.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kolorowe kulki wieprzowe
500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki lub szynki)
1 mała cebula
1 jajko
25 g płatków pomidorów
25 g sezamu
25 g przyprawy grzybowej (lub sosu grzybowego z torebki)
1 szklankę bułki tartej
sól, pieprz, olej
Cebulę drobno posiekać. Połowę (pół szklanki) bułki tartej rozrobić niewielką ilością zimnej wody. Do mielonego mięsa wieprzowego dodać całe jajko, przyprawę grzybową, pokrojoną cebulę i rozmoczoną bułkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wyrobić na gładką masę. Uformować małe kulki (jak na klopsiki). Pozostałą bułkę tartą podzielić na dwie części: jedną wymieszać z ziarnem sezamu, a drugą – z płatkami pomidorów. Część mięsnych kulek obtoczyć w jasnej panierce, a część – w panierce z pomidorami. Smażyć na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowej serwecie. Kolorowe kulki podawać nadziane na wykałaczkę
Dane techniczne
Rodzaj | pomidor jadalny |
Postać | suszony owoc, krojony w płatki |
Skład | 100% owoc pomidora |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dodatek do pieczeni, gulaszów, dań warzywnych na ciepło |
Kraj pochodzenia | Chiny |