POMIDOR SUSZONY NA SŁOŃCU połówki
Opis
POMIDOR JADALNY suszone połówki
(Lycopersicon esculentum)
ang. tomato;
hiszp. tomate;
niem. Tomate, Paradeiser;
fran. tomate;
ros. Тома́т;
Pomidory z rodziny psiankowatych to jednoroczne rośliny (w państwach podlegających wpływom klimatu międzyzwrotnikowego - wieloletnie byliny) wywodzące się z Ameryki Południowej, które na początku obecnej ery, wraz z migracjami ludności indiańskiej, rozprzestrzeniły się również w Ameryce Środkowej i Północnej. Do Europy dotarły dzięki konkwistadorom, ale w pierwszych dziesięcioleciach bytności na kontynencie uważane były za roślinę ozdobną, a owoce – za niejadalne (choć znane były powszechnie doniesienia o ich spożywaniu przez Indian). Jako pierwsi przełamali się Włosi, którzy przyrządzali je na ciepło mieszając z oliwą, solą i pieprzem. Z kolei Francuzom pomidory zawdzięczają opinię afrodyzjaka (nazywano je pomne d’amour, czyli miłosnymi jabłkami).
SUROWIEC: owoc pomidora (fructus lycopersicum)
Zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, a także śladowe ilości innych substancji, m.in. nikotyny.
DZIAŁANIE
Pomidory należą do najzdrowszych warzyw. Dzięki obfitości składników mineralnych wchodzących w skład jagód, a w szczególności wysokiej zawartości potasu, pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia i pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów: prostaty, płuc, jelita grubego, trzustki i żołądka, a zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko chorób serca i przeciwdziała starzeniu się. Witamina C to z kolei uznany przeciwutleniacz, który zapobiega szkodom czynionym w organizmie przez wolne rodniki. Ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że częste spożywanie pomidorów może obniżać ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.
ZASTOSOWANIE
Pomidory suszone doskonale nadają się jako dodatek do sosów, zup, soków pasteryzowanych oraz kanapek, sałatek i dań głównych. Są niezwykle aromatyczne, a ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów i witamin. Szczególnie zalecane są osobom cierpiącym na schorzenia układu krążenia, nadciśnienie, arytmię serca oraz uskarżającym się na obniżony próg odporności. Sok z pomidorów pomaga uregulować procesy trawienne i zapobiega bolesnym skurczom jelit.
PRZECIWWSKAZANIA
Alergia na pomidory. Nie należy spożywać zielonych części rośliny (liści i łodyg) ze względu na zawartość toksycznej solaniny. Umiarkowane spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na artretyzm i bóle stawowe ze względu na możliwość ich nieznacznego spotęgowania.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Dane techniczne
Rodzaj | pomidor jadalny |
Postać | połówki suszone na słońcu |
Skład | 100% owoc pomidora |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dodatek do pieczeni, gulaszów, dań warzywnych na ciepło |
Kraj pochodzenia | Turcja |