POMIDOR Z CHILI I OREGANO
Opis
POMIDOR Z OREGANO I CHILI
ang. tomato with oregano and chili;
hiszp. tomates con orégano y chile;
niem. Tomaten mit Oregano und Chili;
fran. tomates à l'origan et le piment chili;
ros. помидоры с орегано и чили;
Mieszanka suszonych, włoskich pomidorów z oregano (nazywanym również lebiodką pospolitą) i papryką chili bez wątpienia zasługuje na miano prawdziwie włoskiej przyprawy. Jest wyjątkowo smaczną kompozycją idealnie dobranych składników używanych tradycyjnie w kuchni śródziemnomorskiej, które najlepiej trafiają w gusta klientów preferujących wyraziste, pikantne nuty. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju makaronów, past, pizzy, zapiekanek, świeżych sałatek i surówek, jak również sosów, dipów, serów żółtych i twarogów. Można używać jej do doprawiania zawiesistych potraw mięsnych oraz bezpośrednio do szybkiego przygotowania zimnych i ciepłych przekąsek.
Pomidory z oregano i chili to mieszanka przyprawowa o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Suszone na słońcu owoce są nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy K, B1, B2, B6, C, PP, biotyny, kwasu foliowego i pantotenowego, ponadto sosu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, fluoru i jodu. Oregano pobudza wydzielanie żółci i przyspiesza procesy trawienne, a jednocześnie działa odkażająco na przewód pokarmowy. Ponadto zwiększa wydzielanie moczu, łagodzi stany napięcia nerwowego, ułatwia wyciszenie i zmniejsza objawy wywołane nadmiernym stresem. Z kolei papryka chili słynie ze swoich właściwości rozgrzewających, które zawdzięcza zawartości kapsaicyny – związku odpowiedzialnego za jej wybitnie ostry smak. Wyróżnia się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, pomaga również przy odchudzaniu (przyspieszając procesy metaboliczne).
SKŁAD: pomidor, papryka chilli, oregano;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Penne a la vodka
300 g makaronu penne
200 g wędzonego boczku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
150 ml wódki
1 puszka pomidorów bez skórki
4 łyżki śmietanki 30%
25 g mieszanki pomidor z oregano i chili
10 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać ze skórki i posiekać, czosnek obrać z łupinek, pomidory pokroić na mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić boczek i smażyć na średnim ogniu do nieznacznego przyrumienienia. Następnie dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić pomidory i smażyć, aż puszczą sok. Dodać mieszankę przyprawową i wódkę. Dusić przez 10-15 minut, aż alkohol przestanie być wyczuwalny. Następnie dodać tarty parmezan i makaron. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze kilka minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | pomidor, papryka chilli, oregano |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dania kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej i orientalnej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |