POMIDOR Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ
Opis
POMIDOR Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ
ang. tomato with garlic and basil;
hiszp. tomates con ajo y albahaca;
niem. Tomaten mit Knoblauch und Basilikum ;
fran. tomates avec l'ail et le basilic;
ros. помидоры с чесноком и базиликом ;
Mieszanka suszonych, włoskich pomidorów z czosnkiem i suszoną bazylią bez wątpienia zasługuje na miano prawdziwie włoskiej przyprawy. Jest wyjątkowo smaczną kompozycją składników używanych tradycyjnie w kuchni śródziemnomorskiej. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju makaronów, past, pizzy, zapiekanek, świeżych sałatek i surówek, jak również sosów, dipów, serów żółtych i twarogów. Można używać jej do doprawiania zawiesistych potraw mięsnych oraz bezpośrednio do szybkiego przygotowania zimnych i ciepłych przekąsek. Przyprawa stanowi również ciekawą kompozycję kolorystyczną – intensywna czerwień pomidorów kontrastuje z czystą bielą czosnku granulowanego oraz soczystą zielenią bazylii, nadając wszystkim daniom szczególnie atrakcyjnej oprawy wizualnej.
Pomidory z czosnkiem i bazylią to mieszanka przyprawowa o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Suszone na słońcu owoce są nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy K, B1, B2, B6, C, PP, biotyny, kwasu foliowego i pantotenowego, ponadto sosu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, fluoru i jodu. Czosnek słynie ze swoich właściwości bakterio- i grzybobójczych oraz przeciwwirusowych. Jest uniwersalnym środkiem odkażającym przewód pokarmowy - zwalcza liczne szczepy chorobotwórczych drobnoustrojów (w tym pierwotniaków) oraz pasożyty. Wzmacnia organizm, dodaje sił witalnych, jak również zdecydowanie łagodzi dolegliwości związane z zaawansowanym wiekiem (uważany jest za specyfik przywracający młodość). Z kolei bazylia wykazuje działanie żółciopędne i pobudzające wydzielanie soków trawiennych oraz śliny, przyspiesza proces trawienia i ułatwia przyswajanie pokarmów
SKŁAD: pomidor wiórek, czosnek granulowany, bazylia suszona;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Jajecznica z ziołami
6 jajek
50 g boczku
50 g szynki
100 g kiełbasy toruńskiej
25 g mieszanki pomidor czosnek bazylia
2 łyżki masła
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić na plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć wędlinę. Następnie wbić jajka, wymieszać i podsmażać uważając, by ogień nie był zbyt ostry. Gdy masa lekko się zetnie, dodać mieszankę pomidorów z czosnkiem i bazylią. Dokładnie wymieszać. Jajecznicę podawać posypaną świeżym szczypiorkiem.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | pomidor wiórek, czosnek granulowany, bazylia suszona |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dania kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |