PORZECZKA CZARNA LIŚĆ
Opis
PORZECZKA CZARNA LIŚĆ
(Ribes nigrum)
ang. blackcurrant;
hiszp. assis, grosellero negro, zarzaparrilla negra o parrilla negra;
niem. Schwarze Johannisbeere, Schwarze Ribisel;
fran. cassissier, cassis, groseillier noir;
ros. Сморо́дина чёрная;
Czarna porzeczka jest krzewem z rodziny agrestowatych wywodzącym się z obszarów Europy i Azji. Nie osiąga dużych rozmiarów - dorasta maksymalnie do wysokości 2 metrów. Porasta przede wszystkim obszary niżowe, preferując podmokłe łąki, doliny rzek i torfowiska, jak również olsy i olszyny. Od stuleci pozostaje ceniona ze względu na bardzo smaczne owoce wszechstronnie wykorzystywane w gastronomii do produkcji dżemów, konfitur, kompotów, galaretek, soków i… wina. Z tego powodu pozostaje uprawiana na skalę przemysłową, a największe plantacje znajdują się w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. W Polsce do niedawna rośliny dziko rosnące objęte były ochroną gatunkową, lecz obecnie mogą być wykorzystywane do pozyskiwania zarówno owoców, jak i liści.
SUROWIEC: liść porzeczki (folium ribi)
Liście porzeczki zawierają olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, P, witaminy z grupy B, garbniki, karoten, flawonoidy, magnez, kwasy organiczny i fitochiniony.
DZIAŁANIE
Liście porzeczki posiadają silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działają grzybobójczo i wspierają organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe, ponadto rozkurczowe i lekko uspokajające. Poprzez zwiększenie wydzielania żółci wspierają przebieg procesów trawiennych, zaś przez wzmożenie diurezy działają moczopędnie, detoksy kująco i odwadniająco. Stymulują również produkcję soków trawiennych żołądkowego i jelitowego, regulując przemianę materii, zapobiegając biegunkom i wzmagając apetyt.
ZASTOSOWANIE
Napar z liści porzeczek wykorzystywany jest pomocniczo do leczenia schorzeń dróg moczowych i pęcherza, jak również nieżytów żołądka i jelit. Jest również tradycyjnie stosowanym ludowym lekarstwem na artretyzm, kaszel i rozwolnienie. Bywa pomocny przy przeziębieniach, anginie, grypie, w stanach zapalnych gardła i górnych dróg oddechowych. Może być także wykorzystywany zewnętrznie - do okładów na rany, użądlenia owadów i oparzenia. Spożywanie naparu z liści działa dobroczynnie na układ krwionośny - poprawia krążenie, usprawnia pracę serca. Można go także stosować do płukania jamy ustnej i gardła.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki liści porzeczki zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 20 minut, przecedzić. Pić kilka razy dziennie po 1 szklance.
Alkoholmel
100 ml nalewki z liści czarnej porzeczki wymieszać z 100 ml miodu. Dokładnie wymieszać. Spożywać 4-6 razy dziennie po 1 łyżce w schorzeniach układu oddechowego, przy anginie i grypie.
Nalewka
50 g liści poziomki zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić w ciemnym miejscu do maceracji na 14 dni. Przefiltrować, zlać do butelki. Pić 304 razy dziennie po 5 ml lub stosować zewnętrznie do przemywania skóry przy trądziku i łojotoku.
Mieszanki ziołowe
Na zaburzenia trawienia i biegunkę
50 g liści porzeczki wymieszać z 50 g liści babki lancetowatej, 50 g majeranku i 50 g kwiatu rumianku. 1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Pić do 3 razy dziennie po 1 szklance w biegunce, nieżycie przewodu pokarmowego i w zaburzeniach trawienia.
Na choroby układu moczowego
50 g liści porzeczki wymieszać z 50 g liści pokrzywy, 50 g korzenia mniszka, 50 g ziela skrzypu i 50 g ziela wrzosu.1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Spożywać do 3 razy dziennie przy skąpomoczu, w kamicy moczowej, ropo- i krwiomoczu, w stanach zapalnych układu moczowego, etc.
Żółciopędna
50 g liści porzeczki wymieszać z 50 g jagód (owoców) jałowca, 50 g kłącza perzu i 50 g korzenia wilżyny. 1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Spożywać do 3 razy dziennie w zaburzeniach wydzielania żółci, chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Dane techniczne
Nazwa polska | Porzeczka czarna |
Nazwa łacińska | ribes nigrum |
Skład | 100% liści porzeczki czarnej |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,3-0,8 cm |
Wskazania | przeziębienie, grypa, na wzmocnienie odporności |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |