PORZECZKA CZARNA LIŚĆ

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,10 zł 4.10
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020130213

Opis

PORZECZKA CZARNA LIŚĆ
(Ribes nigrum)

ang. blackcurrant;
hiszp.  assis, grosellero negro, zarzaparrilla negra o parrilla negra;
niem.  Schwarze Johannisbeere, Schwarze Ribisel;
fran.  cassissier, cassis, groseillier noir;
ros.  Сморо́дина чёрная;


Czarna porzeczka jest krzewem z rodziny agrestowatych wywodzącym się z obszarów Europy i Azji. Nie osiąga dużych rozmiarów - dorasta maksymalnie do wysokości 2 metrów. Porasta przede wszystkim obszary niżowe, preferując podmokłe łąki, doliny rzek i torfowiska, jak również olsy i olszyny. Od stuleci pozostaje ceniona ze względu na bardzo smaczne owoce wszechstronnie wykorzystywane w gastronomii do produkcji dżemów, konfitur, kompotów, galaretek, soków i… wina. Z tego powodu pozostaje uprawiana na skalę przemysłową, a największe plantacje znajdują się w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. W Polsce do niedawna rośliny dziko rosnące objęte były ochroną gatunkową, lecz obecnie mogą być wykorzystywane do pozyskiwania zarówno owoców, jak i liści.


SUROWIEC: liść porzeczki (folium ribi)

Liście porzeczki zawierają olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, P, witaminy z grupy B, garbniki, karoten, flawonoidy, magnez, kwasy organiczny i fitochiniony.


DZIAŁANIE

Liście porzeczki posiadają silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działają grzybobójczo i wspierają organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe, ponadto rozkurczowe i lekko uspokajające. Poprzez zwiększenie wydzielania żółci wspierają przebieg procesów trawiennych, zaś przez wzmożenie diurezy działają moczopędnie, detoksy kująco i odwadniająco. Stymulują również produkcję soków trawiennych żołądkowego i jelitowego, regulując przemianę materii, zapobiegając biegunkom i wzmagając apetyt.


ZASTOSOWANIE

Napar z liści porzeczek wykorzystywany jest pomocniczo do leczenia schorzeń dróg moczowych i pęcherza, jak również nieżytów żołądka i jelit. Jest również tradycyjnie stosowanym ludowym lekarstwem na artretyzm, kaszel i rozwolnienie. Bywa pomocny przy przeziębieniach, anginie, grypie, w stanach zapalnych gardła i górnych dróg oddechowych. Może być także wykorzystywany zewnętrznie - do okładów na rany, użądlenia owadów i oparzenia. Spożywanie naparu z liści działa dobroczynnie na układ krwionośny - poprawia krążenie, usprawnia pracę serca. Można go także stosować do płukania jamy ustnej i gardła.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
2 łyżeczki liści porzeczki zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 20 minut, przecedzić. Pić kilka razy dziennie po 1 szklance.

Alkoholmel
100 ml nalewki z liści czarnej porzeczki wymieszać z 100 ml miodu. Dokładnie wymieszać. Spożywać 4-6 razy dziennie po 1 łyżce w schorzeniach układu oddechowego, przy anginie i grypie.

Nalewka
50 g liści poziomki zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić w ciemnym miejscu do maceracji na 14 dni. Przefiltrować, zlać do butelki. Pić 304 razy dziennie po 5 ml lub stosować zewnętrznie do przemywania skóry przy trądziku i łojotoku.


Mieszanki ziołowe

Na zaburzenia trawienia i biegunkę
50 g liści porzeczki wymieszać z 50 g liści babki lancetowatej, 50 g majeranku i 50 g kwiatu rumianku. 1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Pić do 3 razy dziennie po 1 szklance w biegunce, nieżycie przewodu pokarmowego i w zaburzeniach trawienia.

Na choroby układu moczowego
50 g liści porzeczki wymieszać z 50 g liści pokrzywy, 50 g korzenia mniszka, 50 g ziela skrzypu i 50 g ziela wrzosu.1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Spożywać do 3 razy dziennie przy skąpomoczu, w kamicy moczowej, ropo- i krwiomoczu, w stanach zapalnych układu moczowego, etc.


Żółciopędna
50 g liści porzeczki wymieszać z 50 g jagód (owoców) jałowca, 50 g kłącza perzu i 50 g korzenia wilżyny. 1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Spożywać do 3 razy dziennie w zaburzeniach wydzielania żółci, chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby.


Dane techniczne

Nazwa polska Porzeczka czarna
Nazwa łacińska ribes nigrum
Skład 100% liści porzeczki czarnej
Rodzaj surowca liść
Postać cięty
Frakcja 0,3-0,8 cm
Wskazania przeziębienie, grypa, na wzmocnienie odporności
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl