Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

POSYPKA BOSFORSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,49 zł 1.49
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

POSYPKA BOSFORSKA
 

ang. "meat à la Bosfor" seasoning for sprinking meats;
hiszp. "carne à la Bosfor" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Fleisch à la Bosfor " Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la Bosfor" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "Мясо-ляБосфор"приправадлямяса;


Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i obsypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu. 

Posypka bosforska bazuje na barwnych przyprawach zwyczajowo stosowanych w kuchni wschodniej. Ciętym płatkom białej cebuli i suszonego czosnku towarzyszy intensywnie pomarańczowy grys z marchwi uzupełniony czarnymi ziarnami młotkowanego pieprzu. Aromat mieszanki uzupełnia sproszkowana, słodka papryka, która nadaje potrawom apetycznej, wyrazistej barwy, nieznacznie łagodzonej przez dodatek żółtego curry z dodatkiem jasnych ziaren gorczycy. Posypka bosforska doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy.


SKŁAD:
sól, curry, cukier, gorczyca, papryka czerwona słodka, pieprz czarny młotkowany, cebula grys, czosnek granulowany, marchew grys
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Patlican Musaka

2 bakłażany
200 g mielonego mięsa wołowego
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki obsypki bosforskiej
sól, pieprz
1/2 -1 szklanka bulionu drobiowego
olej do smażenia


Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w talarki, papryki umyć i posiekać w kostkę. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Włożyć do lekko osolonej wody i zostawić na ok. 30 minut. Osuszyć za pomocą papierowych ręczników, po czym obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć. Na pozostałym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek i paprykę, a po ok. 5 minutach - zmielone mięso. Podlać przecierem pomidorowym. Dodać przyprawę bosforską, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem (o ile potrzeba). Dusić 15 minut, w razie potrzeby podlewać bulionem.

Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki bakłażana. Na warzywo nałożyć mięsno-warzywny farsz. Całość przykryć plastrami świeżych pomidorów i posypać natką pietruszki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 180 st. C około 20-30 minut, aż pomidory staną się miękkie. Podawać z ryżem i jogurtem. 
 

Dane techniczne

Postać mielona
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl