POZIEWNIK ZIELE
Opis
POZIEWNIK SZORSTKI ziele
(Galeopsis tetrahi)
ang. common hemp-nettle, brittlestem hempnettle;
hiszp. galeópside,A hierba benjamina, menta de agua, ortiga blanca;
niem. Gemeine Hohlzahn;
fran. Ortie royale;
ros. Пикульникобыкновенный, илиМедовик;
Poziewnik jest rosliną z rodziny jasnotowatych typową dla Europy i północnych obszarów Azji. Rośnie w widnych lasach, na polach i zrębach, jak również w przydrożnych rowach i na miedzach, preferując gleby bogate w azot. Często tworzy mieszańce międzygatunkowe, z których jednak większość zachowuje prozdrowotne właściwości. Jego lecznicze działanie znano już w starożytności - Pliniusz Starszy i Teofrast zalecali go w chorobach płucnych, na stłuczenia, opuchnięcia i rany, zaś w średniowieczu i później ziele poziewnika było stosowane w leczeniu gruźlicy i chorób płucnych. Obecnie pozostaje cenione jako bogate źródło łatwo przyswajalnej krzemionki.
SUROWIEC: ziele poziewnika (herba galeopsidis)
Zawiera do 6% garbników, flawonoidy (m.in. pochodne skutelareiny), irydoidy (m.in. galirydozyd), alkaloid stachydryna, saponiny, gorycze, kwasy organiczne jak salicylowy i kawowy, jak również sole mineralne, w tym ok. 0,25% krzemionki rozpuszczalnej w wodzie.
DZIAŁANIE
Ziele poziewnika działa przede wszystkim powlekająco i przeciwzapalnie na tkanki narządów układu oddechowego. Przyspiesza gojenie, przeciwdziała wysiękom i bliznowaceniu płuc, oskrzeli i oskrzelików. Przeciwdziała rozwojowi zakażeń i aktywuje naturalne siły obronne organizmu. Działa przeciwskurczowo, przeciwbólowo i antyseptycznie. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, wspomaga usuwanie wydzielin zalegających na błonach śluzowych. Jednocześnie, dzięki wysokiej zawartości soli mineralnych, uzupełnia niedobory pierwiastków i minerałów w organizmie, wspomaga regenerację chorych narządów i rekonwalescencję po długich chorobach, poprawia wygląd skóry i paznokci, jak również wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając występowaniu wysięków wewnętrznych. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu wydalniczego i moczowego, chroniąc drogi moczowe przed wytrącaniem się i osadzaniem złogów.
ZASTOSOWANIE
Poziewnik stosuje się przede wszystkim jako środek wspomagający leczenie wszelkiego rodzaju chorób płucnych (zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli i krtani, angina, grypa, przeziębienie). Zalecany bywa również przy gruźlicy, także u osób prątkujących. Długie przyjmowanie ziela ogranicza rozwój prątków, poprawia krążenie krwi wokół ognisk martwiczych w płucach i przyspiesza bliznowacenie obszarów zapalnych. Ponadto spożywanie poziewnika zalecane jest w miażdżycy naczyń krwionośnych, kamicy nerkowej i w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Poziewnik reguluje procesy trawienne zachodzące w jelitach, dlatego bywa zalecany w problemach trawiennych i przy wzdęciach. Spożywany przez sportowców uzupełnia niedobory kolagenu w mięśniach przyspieszając regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki ziela poziewnika zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie odcedzić, schłodzić. Pić 3 x dziennie po pół szklanki przy zapaleniu płuc lub oskrzeli oraz jako środek wzmacniający i polepszający wygląd skóry i paznokci.
Nalewka
100 g ziela poziewnika zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Szczelnie zamknąć i odstawić do maceracji na 14 dni w chłodne i ciemne miejsce. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelki. Spożywać raz dziennie po 5-10 ml.
Mieszanki ziołowe
Na gruźlicę płuc
50 g ziela poziewnika wymieszać z 50 g ziela miodunki plamistej, 50 g rdestu ptasiego, 50 g skrzypu polnego, 50 g ziela przetacznika, 50 g liścia babki lancetowatej, 25 g kwiatostanu kocanki, 50 g liści podbiału, 50 g kłącza perzu i 50 g porostu irlandzkiego. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody i odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 3 godziny. Następnie delikatnie podgrzać i wypić. Spożywać 3 razy dziennie przed posiłkiem po pół szklanki.
Dane techniczne
Nazwa polska | Poziewnik szorstki |
Nazwa łacińska | galeopsis tetrahit |
Skład | 100% ziele poziewnika |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,3-0,8 cm |
Wskazania | choroby oskrzeli i płuc, skłonność do krwawień wewnętrznych, podrażnienie błon śluzowych |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |