PROSZEK DO PIECZENIA
Opis
PROSZEK DO PIECZENIA
(-)
ang. baking powder;
hiszp. polvo de hornear;
niem. Backpulver;
fran. poudre à lever;
ros. пе́карский порошо́к;
Proszek do pieczenia jest mieszaniną substancji spożywczych, których głównym zadaniem jest spulchnianie wszelkiego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków oraz zmiana ich struktury wewnętrznej na lżejszą, bardziej puszystą. Składa się z mieszaniny wodorowęglanu sodu i regulatorów kwasowości, które wmieszane do ciasta pod wpływem wysokiej temperatury wchodzą w reakcję chemiczną, uwalniając duże ilości dwutlenku węgla. Pęcherzyki gazu zamieniają mokre ciasto w rodzaj delikatnej pianki, dzięki czemu gotowy wypiek jest zdecydowanie delikatniejszy, a przez to smaczniejszy. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom proszek działa przez cały czas pieczenia (w odróżnieniu od sody spożywczej, która aktywuje się w znacznie wyższej temperaturze i na krócej, prowadząc nierzadko do pękania zbyt szybko rozrastającego się ciasta), jak również pozostaje bezwonny i pozbawiony smaku, dzięki czemu nie wpływa negatywnie na ostateczny aromat ciasta.
Proszek do pieczenia może być wykorzystany jako dodatek do domowych biszkoptów, serników, ciast kruchych, babek i babeczek, jak również tak tradycyjnych wypieków jak np. keksy. Doskonale sprawdza się jako spulchniacz ciast ciężkich, zawierających duże ilości owoców lub dżemu. Idealny do przygotowania tradycyjnego, domowego pieczywa: bułeczek śniadaniowych, kajzerek i chleba na zakwasie. Można go również stosować w połączeniu z sodą do przygotowania wypieków złożonych z ciast o różnej gęstości, co pozwala uzyskać niezwykle ciekawą strukturę wewnętrzną ciasta.
SKŁAD: substancje spulchniające pirofosforan dwusodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna;
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 213 kJ / 51 kcal | 3% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g 0 g |
0 % 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
11 g 0 g |
12% 0% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 1,4 g | 3% |
Sól | 0,00 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Substancja spulchniająca
Generalnie 5 ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia na 250 g mąki
Babka Tiramisu
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g masła o temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1 łyżeczka zapachu migdałowego
1,5 szklanki mleka
50 ml mocnej kawy
50 ml likieru kawowego
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku stale ucierając. Następnie, nie przerywając mieszania, dodać zapachy do ciasta, po czym naprzemiennie dosypywać mąkę i dolewać mleko, stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, przełożyć jedną szklankę ciasta do jednej miski i wymieszać ze schłodzoną kawą, a drugą szklankę do drugiej miski, po czym wymieszać z likierem. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Formę na babkę natrzeć tłuszczem i wysypać mąką.
Na dno formy wylać połowę ciasta pozostałego po zmiksowaniu. Następnie ostrożnie nałożyć równą warstwę masy kawowej, następnie masy z likierem, na końcu pozostałą część ciasta bez dodatków. Uważać, aby poszczególne warstwy się nie pomieszały. Wygładzić powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu babkę można ozdobić kremem z serka mascarpone (100 g mascarpone ubitego na gładką masę z 1-2 łyżkami cukru pudru , 20 g masła i 25 ml likieru kawowego).
Dane techniczne
Rodzaj | proszek do pieczenia |
Postać | sproszkowana, sypka |
Skład | substancje spulchniające, pirofosforan dwusodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna |
Zbiór | - |
Wskazania | do spulchniania ciasta |
Kraj pochodzenia | Polska |