Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

PROSZEK DO PIECZENIA

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 1,65 zł

Cena regularna:

1.65
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060700053

Opis

PROSZEK DO PIECZENIA
(-)

ang. baking powder;
hiszp. polvo de hornear;
niem. Backpulver;
fran. poudre à lever;
ros. пе́карский порошо́к;


Proszek do pieczenia jest mieszaniną substancji spożywczych, których głównym zadaniem jest spulchnianie wszelkiego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków oraz zmiana ich struktury wewnętrznej na lżejszą, bardziej puszystą. Składa się z mieszaniny wodorowęglanu sodu i regulatorów kwasowości, które wmieszane do ciasta pod wpływem wysokiej temperatury wchodzą w reakcję chemiczną, uwalniając duże ilości dwutlenku węgla. Pęcherzyki gazu zamieniają mokre ciasto w rodzaj delikatnej pianki, dzięki czemu gotowy wypiek jest zdecydowanie delikatniejszy, a przez to smaczniejszy. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom proszek działa przez cały czas pieczenia (w odróżnieniu od sody spożywczej, która aktywuje się w znacznie wyższej temperaturze i na krócej, prowadząc nierzadko do pękania zbyt szybko rozrastającego się ciasta), jak również pozostaje bezwonny i pozbawiony smaku, dzięki czemu nie wpływa negatywnie na ostateczny aromat ciasta.

Proszek do pieczenia może być wykorzystany jako dodatek do domowych biszkoptów, serników, ciast kruchych, babek i babeczek, jak również tak tradycyjnych wypieków jak np. keksy. Doskonale sprawdza się jako spulchniacz ciast ciężkich, zawierających duże ilości owoców lub dżemu. Idealny do przygotowania tradycyjnego, domowego pieczywa: bułeczek śniadaniowych, kajzerek i chleba na zakwasie. Można go również stosować w połączeniu z sodą do przygotowania wypieków złożonych z ciast o różnej gęstości, co pozwala uzyskać niezwykle ciekawą strukturę wewnętrzną ciasta.


SKŁAD: substancje spulchniające pirofosforan dwusodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna;


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  213 kJ / 51 kcal  3%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0,2 g
 0 g
0 %
 0% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
11 g
0 g 
 12%
0%
 Błonnik  0 g
 Białko 1,4 g  3%
 Sól 0,00 g  0% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Substancja spulchniająca

Generalnie 5 ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia na 250 g mąki


Babka Tiramisu

3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g masła o temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1 łyżeczka zapachu migdałowego
1,5 szklanki mleka
50 ml mocnej kawy
50 ml likieru kawowego

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku stale ucierając. Następnie, nie przerywając mieszania, dodać zapachy do ciasta, po czym naprzemiennie dosypywać mąkę i dolewać mleko, stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, przełożyć jedną szklankę ciasta do jednej miski i wymieszać ze schłodzoną kawą, a drugą szklankę do drugiej miski, po czym wymieszać z likierem. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Formę na babkę natrzeć tłuszczem i wysypać mąką.

Na dno formy wylać połowę ciasta pozostałego po zmiksowaniu. Następnie ostrożnie nałożyć równą warstwę masy kawowej, następnie masy z likierem, na końcu pozostałą część ciasta bez dodatków. Uważać, aby poszczególne warstwy się nie pomieszały. Wygładzić powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu babkę można ozdobić kremem z serka mascarpone (100 g mascarpone ubitego na gładką masę z 1-2 łyżkami cukru pudru , 20 g masła i 25 ml likieru kawowego).
 

Dane techniczne

Rodzaj proszek do pieczenia
Postać sproszkowana, sypka
Skład substancje spulchniające, pirofosforan dwusodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna
Zbiór -
Wskazania do spulchniania ciasta
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl