PRZYPRAWA 18 ZIÓŁ OJCA MATEO zamiast soli
Opis
PRZYPRAWA 18 ZIÓŁ OJCA MATEUSZA zamiast soli
ang. 18 herbs of father Matthew;
hiszp. 18 especias de padre Matias;
niem. 18 Kräuter Vater Matthew;
fran. 18 herbes de Père Matthew;
ros. 18 рав отца Матвейа;
Mieszanka przyprawowa składa się ze specjalnie wyselekcjonowanych i dobranych w odpowiednich proporcjach roślin przyprawowych i zielnych podkreślających naturalny smak potraw przygotowywanych w warunkach domowych. Jej bogaty skład, wolny od sztucznych składników i konserwantów oraz jakichkolwiek “wzmacniaczy”, umiejętnie wydobywa nawet najdrobniejsze aromatyczne nuty dań mięsnych (w szczególności drobiowych i wieprzowych), rybnych, serów i twarogów, zapiekanych warzyw, surówek i sałatek oraz potraw na bazie jaj i grzybów. Mieszanką można doprawiać dania pieczone, smażone i gotowane, choć, po wymieszaniu z odrobiną oleju, nadaje się również do stosowania w formie marynaty.
Przyprawa 18 Ziół Ojca Mateusza zalecana jest wszystkim osobom pozostającym na diecie wątrobowej oraz bezsolnej. Ponieważ nie należy do mieszanek pikantnych, może być z powodzeniem stosowana do przyprawiania dań podawanych dzieciom. Jej działanie prozdrowotne obejmuje m.in. wspomaganie pracy układu pokarmowego, przyspieszenie i poprawę przebiegu procesów trawiennych, zmniejszenie dolegliwości związanych z nadkwasotą i zgagą, zapobieganie rozwojowi stanów zapalnych w obrębie narządów jamy brzusznej oraz poprawę ogólnej kondycji i sił obronnych organizmu.
SKŁAD: papryka czerwona, cebula, lubczyk, bazylia, gorczyca biała, czosnek, kolendra, oregano, liść laurowy, majeranek, kminek, pieprz czarny, imbir, kurkuma, kozieradka, koper, rozmaryn, tymianek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pierś z indyka w przyprawie 18 ziół Ojca Mateusza
1 podwójna pierś z indyka
50 g przyprawy 18 ziół ojca Mateusza
3-4 ząbki czosnku
4-6 liści laurowych
100 ml białego, wytrawnego wina
2-3 łyżki oleju
Filet z indyka opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowymi ręcznikami. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Filet obtoczyć w oleju, natrzeć mielonym czosnkiem i obficie oprószyć mieszanką ziołową, po czym odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu natłuścić naczynie żaroodporne, nałożyć mięso i podlać połową wina. Piec około 1,5 h w temperaturze 180 st.C. Podczas pieczenia obracać co 20 minut i podlewać pozostałym winem. Piersi dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w średnie paski, posypujemy marynatą, odstawiamy na 10 minut. 2 łyżki bułki tartej mieszamy z płatkami pomidorów, a pozostałą bułkę z białym sezamem. Paski mięsa panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku i dalej 1/3 pasków w bułce zmieszanej z sezamem, 1/3 w bułce z płatkami suszonych pomidorów, a pozostałe w obu panierkach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia staropolska, przyprawy prozdrowotne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |