PRZYPRAWA ARABSKA
Opis
PRZYPRAWA ARABSKA
ang. Arab spice;
hiszp. especias arabes;
niem. arabischen Gewürz;
fran. épices arabes;
ros. арабский специй;
Kuchnia arabska, choć nadal uważana za egzotyczną, cieszy się szerokim uznaniem wśród Polaków. Coraz większą popularnością cieszą się też potrawy arabskie, które trudno zaliczyć do dań typu fastfood - bazujące na warzywach (w szczególności strączkowych), jagnięcinie i baraninie, ryżu i kaszach oraz orzeźwiających sosach i dressingach opartych na jourtach z dodatkiem soku cytrynowego, mięty i dużej ilości orzechów. Smaczne, zdrowe i pożywne potrawy, łatwe do przygotowania w warunkach domowych, coraz częściej goszczą na naszych polskich stołach. Podstawowym sekretem ich niepowtarzalnego bukietu jest mieszanka aromatycznych ziół i przypraw dodawanych dla wydobycia maksimum smaku.
Przyprawa arabska to mieszanka składników zestawionych w idealnych proporcjach gwarantująca nadanie potrawie typowego, maghrebskiego aromatu. Doskonale komponuje się z mięsem, w szczególności jagnięciną i drobiem, jak również koziną, może być również stosowana jako dodatek do ryb, potraw na bazie ryżu i kaszy, fasoli, ciecierzycy, cukinii, pomidorów i bakłażana. Można jej używać w formie marynaty lub do ostatecznego nadania smaku potrawom pod koniec ich obróbki kulinarnej. Pomaga wyczarować takie dania jak jordański mansaf, islamski pilaw z dodatkiem baraniny, pasta baba ganoush, egipsk mutabba, popularny hummus czy odżywcza zupa harira. Idealnie nadaje się do przygotowania nadzienia do wszelkiego rodzaju pit, placków khubz i bajgli.
SKŁAD: sól, kukurydza, pieprz ziołowy (kukurydza, pietruszka, gorczyca, kolendra, kminek, majeranek, cząber, tymianek, chilli), papryka słodka, cukier, kolendra, papryka ostra, kmin rzymski, cynamon, soda, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Mansaf
800 g jogurtu typu greckiego
800 ml wody
2 cebule
500 g piersi z kurczaka (lub jagnięciny)
3-5 ząbków czosnku
250 g ryżu
50 g migdałów
25 g przyprawy arabskiej
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz czarny mielony
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki, osuszyć i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Ryż zalać wodą, doprawić do smaku solą i ugotować na sypko. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, mięso umyć i pokroić w kostkę. Jogurt rozprowadzić z wodą (w proporcji 1:1) aż do uzyskania sosu o dość rzadkiej, jednolitej konsystencji. Wlać do garnka, dodać czosnek i cebulę oraz przyprawę arabską (do smaku), po czym podgrzać na bardzo wolnym ogniu uważając, aby w żadnym momencie sos nie zaczął wrzeć. Do gorącego dodać pokrojone mięso i mieszając gotować (nadal bez wrzenia!) 30-40 minut, aż stanie się miękkie.
Na talerz wyłożyć ryż, nałożyć kawałki kurczaka, obficie polać sosem jogurtowym i oprószyć prażonymi migdałami. Podawać posypane dużą ilością natki pietruszki.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia arabska, bliskowschodnia i azjatycka |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |