Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

PRZYPRAWA ARGENTYŃSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,45 zł 1.45
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

PRZYPRAWA ARGENTYŃSKA


ang. Argentina spice
hiszp. especia Argentina
niem. Gewürz Argentinen
fran. épices Argentine
ros. специя Аргентина


Kuchnia argentyńska kojarzy się przede wszystkim z ogromną ilością czerwonego mięsa, przyrządzanego i podawanego na wiele różnych sposobów. Na argentyńskich stołach bezapelacyjnie króluje wołowina, z której powstaje większość tradycyjnych, lokalnych potraw, takich jak bife de lomo i tira de asado, czyli wołowa polędwiczka i wołowe żeberka, jak również chuletas (kotlety wołowe), matambre relleno (rolada wołowa) czy empanadas, czyli rodzaj pierogów z mięsnym (wołowym) nadzieniem. Do najbardziej rozpowszechnionych sposobów przygotowania potraw należy z kolei grill, nazywany w Argentynie „parilla”. Grillowane mięso  spożywa się najczęściej z pieczywem i chimichurri, stanowiącym rodzaj marynaty opartej na czosnku, papryce i mieszance aromatycznych ziół wspomagających trawienie.

I to właśnie tradycyjny skład argentyńskiego chimichurri stanowił natchnienie przy sporządzaniu mieszanki przyprawowej Argentina. Aromatyczna i delikatnie pikantna, podkreśla naturalne walory smakowe wysokiej jakości mięsa przeznaczonego do grillowania, jak również nadaje pieczeniom apetycznego, smakowitego koloru ciemnego brązu. Dzięki obecności grubo mielonych składników oraz całych ziaren gorczycy nadaje się to tworzenia chrupiącej, atrakcyjnej wizualnie posypki, zaś ze względu na obecność tymianku ułatwia trawienie nawet bardziej wysmażonych kawałków mięsa. Ponieważ w jej składzie znajduje się już tłuszcz roślinny, przy sporządzaniu marynaty wymaga użycia mniejszej ilości oleju, może być też z powodzeniem wykorzystywana w formie „suchej” gwarantując uzyskanie pysznych, soczystych kotletów. Z powodzeniem nadaje się do stosowania do produkcji domowych wędlin, w szczególności wędzonej kiełbasy i ciemnego salcesonu.


SKŁAD: 
sól, gorczyca biała, cebula, czosnek, papryka słodka, kurkuma, kolendra, czosnek, olej roślinny (palmowy), pieprz czarny, tymianek;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Steki wołowe w sosie chimichurri

500 g steków wołowych
25 g przyprawy argentina
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka liści kolendry
1 łyżeczka oregano
4-6 ząbków czosnku
1 mała papryczka chili
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki octu winnego czerwonego
ok. 1/2 szklanki oleju
sól, pieprz do smaku

Dzień przed grillowaniem przygotować sos chimichurri: nać pietruszki i kolendrę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, cebulę pokroić w małą kostkę, a papryczkę chili - w talarki. Dolać olej do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypać oregano, po czym dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Wstawić do lodówki na całą noc. Steki wołowe również przygotować można wcześniej: mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, po czym obficie posypać przyprawą argentyńską. Odstawić w chłodne miejsce. Piec na grillu po ok. 3 minuty z każdej strony. Podawać z zielonym sosem chimichurri i bagietką.

Dane techniczne

Skład jak w opisie
Kraj pochodzenia Polska
Zawartość glut. sodu NIE
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl