PRZYPRAWA BAŁKAŃSKA
Opis
POSYPKA BAŁKAŃSKA
ang. "meat à la Balkan" seasoning for sprinking meats;
hiszp. "carne à Balcanes" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Fleisch à la Balkan " Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la BBalkans" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "Мясо-ля Балканский" приправа для мяса;
Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i obsypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu.
Posypka bałkańska to aromatyczna kompozycja grubomielonych przypraw przeznaczona do posypywania mięs pod koniec ich obróbki kulinarnej. Nadaje potrawom szlachetnego wyglądu oraz wzbogaca ich smak nutą ziołową bazującą na specjalnie dobranych składnikach. Idealnie sprawdza się zarówno w przypadku mięs grillowanych (karkówki, żeberek, szaszłyków drobiowych i kiełbas) jak i pieczonych w piekarniku. Bazuje na łagodnych w smaku składnikach oraz słodkiej papryce, dzięki czemu może być wykorzystywana do przyprawiania potraw przeznaczonych dla dzieci oraz osób preferujących mniej pikantne smaki. Posypka bałkańska sprawdza się także jako dodatek do potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy i czerwonego wina.
SKŁAD: papryka czerwona słodka, sól, gorczyca biała, czosnek, cukier, pieprz czarny, oregano, bazylia, czarnuszka cząber;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kotlety mielone bałkańskie z sosem ljutenica
2 bakłażany
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 duży, dojrzały pomidor
1 jajko
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
25 g posypki bałkańskiej
1/2 szklanki kechupu
1 łyżka pasty paprykowej
1 szalotka
sól, pieprz do smaku, olej
Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Miąższ odsączyć z soku i pestek. Pietruszkę drobno posiekać. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, pomidorem, pietruszkę i tymiankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe, płaskie kotleciki, obtaczać w posypce bałkańskiej i smażyć na oleju. Podawać ze schłodzonym sosem ljutenica przygotowanym z ketchupu, pasty paprykowej i drobno posiekanej szalotki.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | papryka czerwona słodka, sól, gorczyca biała, czosnek, cukier, pieprz czarny, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do doprawiania i dekoracji potraw |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |