PRZYPRAWA CAFÉ DE PARIS
Opis
PRZYPRAWA CAFÉ DE PARIS
ang. seasoning for Café de Paris sauce;
hiszp. especias a salsa Café de Paris;
niem. Gewürz für Café de Paris;
fran. épices pour sauce Café de Paris;
ros. специи для соусов Café de Paris;
Café de Paris to w rzeczywistości nazwa sosu, którego recepturę w latach 40. XX w. opracowano w jednej z genewskich restauracji o wdzięcznej nazwie Café de Paris. Esencjonalny, maślany dip z dodatkiem aromatycznych ziół i warzyw oraz musztardy Dijon serwowano jako dodatek do smażonej wołowiny, głównie z polędwicy cielęcej, jak również steków z antrykotu i udźca wołowego. Ze względu charakterystyczną cechę sosu, jaka było zastyganie do postaci stałej (ze względu na dodatek masła), często serwowano go w osobnych kokilkach ustawionych nad podgrzewaczami, gdzie dopiero po roztopieniu polewano nim mięso bądź w których moczono odkrojone kawałki bezpośrednio przed spożyciem. Oryginalny sos stał się przyczynkiem do opracowania przepisu na aromatyczne masło ziołowe, wykorzystywane jako dodatek do kanapek, duszonych warzyw i mięsnych pieczeni.
Przyprawa Café de Paris to specjalnie skomponowana mieszanka ziół i warzyw wzbogacająca naturalny smak pieczonej i smażonej wołowiny, w szczególności steków z antrykotu i udźca. Stanowi podstawę do przygotowania aromatycznych, esencjonalnych sosów na bazie masła i śmietany, z niewielkim dodatkiem musztardy Dijon, jak również niebanalnego masła ziołowego. Może być używana do podkreślenia smaku dipów i produktów nabiałowych, w szczególności twarogów i kremowych serków, jak również duszonych warzyw i opiekanych ziemniaków oraz warzywnych szaszłyków. Dodaje charakteru potrawom rybnym i mięsnym, zwłaszcza podlegającym krótkiej obróbce termicznej. Po wymieszaniu z olejem lub oliwą nadaje się do wykorzystania w formie marynaty.
SKŁAD: cebula, pietruszka, czosnek, skórka z cytryny, lubczyk, papryka, sól, koperek, szczypiorek, pieprz czarny, cukier;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Polędwica cielęca z sosem Café de Paris
0,5 kg polędwicy cielęcej
0,5 kg ziemniaków
3 łyżki masła
50 ml mleka
1 ząbek czosnku
25 g przyprawy Café de Paris
sól, pieprz
Polędwicę oczyścić z błon, pokroić w plastry. Każdy plaster delikatnie stłuc dłonią, aby skruszyć mięso, po czym oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni na złoty kolor. Ziemniaki ugotować, utrzeć z 1 łyżką masła, mlekiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos: 2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać 2 łyżeczki przyprawy Café de Paris, dokładnie wymieszać. Rozgrzany sos rozlać na talerzu, ułożyć na nim gorące mięso. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką warzywną.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | cebula, pietruszka, czosnek, skórka z cytryny, lubczyk, papryka, sól, koperek, szczypiorek, pieprz czarny, cukier |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia francuska i europejska, do masła ziołowego i sosów |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |