PRZYPRAWA CAJUN (KUCHNIA KREOLSKA)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200803

Opis

PRZYPRAWA CAJUN (KUCHNIA KREOLSKA)

ang. cajun cuisine seasoning;
hiszp. especias cajún;
niem. Cajun-Küche Gewürz;
fran. épices de cuisine cadienne;
ros. креольской специй;


Kuchnia kreolska, nazywana również kuchnią całun, to tradycje gastronomiczne typowe dla obszaru południowej Luizjany, na których w XVII wieku osiedlili się potomkowie francuskich kolonistów przybyli z Europy oraz obszarów leżących w północnej części Stanów Zjednoczonych i Kanady, do których stulecie później dołączyła fala hiszpańskojęzycznych emigrantów z Haiti. Łączy w sobie tradycje kulinarne rodem ze starego kontynentu z miejscowymi zwyczajami gastronomicznymi, wykorzystującymi pokarmy typowe i łatwo dostępne w podmokłych lasach cyprysowych tej części stanu. Charakteryzuje się prostotą (wiele lokalnych dań to potrawy jednogarnkowe) oraz wyrazistością smaku i szczególną pikanterią. 

Przyprawa cajun doskonale komponuje się ze wszystkimi potrawami opartymi na białym lub dzikim ryżu z dodatkiem warzyw. Można ją stosować jako marynatę do mięs (w szczególności wieprzowiny), ryb oraz słodko- i słonowodnych skorupiaków (w tym raków i krabów) oraz owoców morza (m.in. krewetek). Idealnie dopełnia smak warzyw strączkowych oraz wszelkich potraw gotowanych, smażonych, pieczonych i duszonych z dodatkiem cebuli, papryki i selera naciowego. Naje się również do przyrządzania zasmażek o ostrej, pikantnej nucie. 


SUROWIEC:
papryka słodka, pieprz cayenne, chili, sól, pieprz czarny, czosnek, cebula, oregano, tymianek, pieprz biały;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Jambalaya

200 g ryżu parboiled
300 g piersi kurczaka
500 ml bulionu warzywnego
150 g podsuszanej kiełbasy (np. myśliwska)
100 g boczku wędzonego
100 g szynki
2 łodygi selera naciowego
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
1 cebula dymka
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów
10 krewetek tygrysich
25 g przyprawy cajun
natka pietruszki
sól, pieprz, oliwa


Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Zieloną część dymki oraz nać pietruszki posiekać. Pierś z kurczaka oraz wędlinę pokroić na kawałki, a surowe mięso oprószyć przyprawą cajun i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Krewetki rozmrozić i obrać (usunąć ogonki). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano boczek i kiełbasę. Następnie wędlinę zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu lekko obsmażyć kurczaka, po czym dodać posiekaną cebulę, pokrojone paprykę i seler naciowy oraz resztę przyprawy cajun. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić boczek z kiełbasą, podlać polową bulionu i zagotować. Dodać pomidory i wsypać ryć. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając i podlewając bulionem w miarę pęcznienia ryżu. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucić krewetki i szynkę. Podawać gorące posypane szczypiorkiem i natką pietruszki, obowiązkowo z sosem tabasco.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład papryka słodka, pieprz Cayenne, sól, papryka chili, oregano, pieprz czarny, czosnek, cebula, pieprz biał
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia amerykańska i karaibska, dania mięsne
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl