PRZYPRAWA CHANA MASALA
Opis
PRZYPRAWA CHANA MASALA
ang. chana masala seasoning;
hiszp. especias a chana masala;
niem. Gewürz für Chana Masala;
fran. épices a chana masala;
ros. специя chana masala;
Chana masala to nazwa tradycyjnej potrawy wegetariańskiej z regionu północnych Indii i pogranicza z Pakistanem. Kryje się pod nią aromatyczne curry z ciecierzycy, z dodatkiem pomidorów, cebuli i niekiedy ziemniaków, gotowanych z dodatkiem mielonych i lekko podsmażonych ziół i przypraw. Oryginalna potrawa wyróżnia się wyraźnie wyczuwalną nutą cytrusową, jakiej nadaje jej dodatek zielonej kolendry w połączeniu z cebulą. Najczęściej serwuje się ją z bathura - smażonymi w głębokim tłuszczu, okrągłymi chlebkami, choć równie pysznie smakuje z dodatkiem gotowanego na sypko ryżu. Należy do typowych potraw indyjskich oferowanych lokalnie jako fast-food.
Przyprawa chana masala to aromatyczna kompozycja ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej opracowana specjalnie z myślą o przygotowaniu warzywnego curry z ciecierzycy. Doskonale sprawdza się jako mieszanka dopełniająca smak orientalnych potraw wegetariańskich i wegańskich, w szczególności z dodatkiem roślin strączkowych (fasoli, grochu czy soi). Podkreśla charakter dań z kapusty i uzupełnia naturalny aromat tofu. Może być z powodzeniem wykorzystana do przygotowania orientalnych sosów i dipów, jak również marynat do duszonych mięs, ze szczególnym uwzględnieniem drobiu, jagnięciny i baraniny.
SKŁAD: papryka czerwona słodka, imbir, kolendra mielona, goździk mielony, czosnek granulowany, kozieradka, estragon, pasternak, cebula, kurkuma, bazylia, kmin rzymski;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Chana Masala
3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1 duża lub 2 małe cebule
1 puszka pomidorów w zalewie lub passaty
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
20 g przyprawy chana masala
ryż ugotowany na sypko
2 łyżki oleju
sól, świeża kolendra
Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić w talarki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać czosnek i mieszankę przypraw chana masala, podsmażać przez 1 minutę, intensywnie mieszając. Wlać pomidory z puszki lub passatę, zmniejszyć ogień i wszystkie warzywa dusić około 5 minut pod przykryciem. Następnie dodać ciecierzycę i dusić około 20 minut aż do zredukowania sosu. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane siekaną kolendrą.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka czerwona słodka, imbir, kolendra mielona, goździk mielony, czosnek granulowany, kozieradka, estragon, pasternak, cebula, kurkuma, bazylia, kmin rzymski |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania kuchni indyjskiej i orientalnej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |