PRZYPRAWA CHANA MASALA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200613

Opis

PRZYPRAWA CHANA MASALA

ang. chana masala seasoning;
hiszp. especias a chana masala;
niem. Gewürz für Chana Masala;
fran. épices a chana masala;
ros. специя chana masala;


Chana masala to nazwa tradycyjnej potrawy wegetariańskiej z regionu północnych Indii i pogranicza z Pakistanem. Kryje się pod nią aromatyczne curry z ciecierzycy, z dodatkiem pomidorów, cebuli i niekiedy ziemniaków, gotowanych z dodatkiem mielonych i lekko podsmażonych ziół i przypraw. Oryginalna potrawa wyróżnia się wyraźnie wyczuwalną nutą cytrusową, jakiej nadaje jej dodatek zielonej kolendry w połączeniu z cebulą. Najczęściej serwuje się ją z bathura - smażonymi w głębokim tłuszczu, okrągłymi chlebkami, choć równie pysznie smakuje z dodatkiem gotowanego na sypko ryżu. Należy do typowych potraw indyjskich oferowanych lokalnie jako fast-food.

Przyprawa chana masala to aromatyczna kompozycja ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej opracowana specjalnie z myślą o przygotowaniu warzywnego curry z ciecierzycy. Doskonale sprawdza się jako mieszanka dopełniająca smak orientalnych potraw wegetariańskich i wegańskich, w szczególności z dodatkiem roślin strączkowych (fasoli, grochu czy soi). Podkreśla charakter dań z kapusty i uzupełnia naturalny aromat tofu. Może być z powodzeniem wykorzystana do przygotowania orientalnych sosów i dipów, jak również marynat do duszonych mięs, ze szczególnym uwzględnieniem drobiu, jagnięciny i baraniny.


SKŁAD:
papryka czerwona słodka, imbir, kolendra mielona, goździk mielony, czosnek granulowany, kozieradka, estragon, pasternak, cebula, kurkuma, bazylia, kmin rzymski;


SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Chana Masala  

3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1 duża lub 2 małe cebule
1 puszka pomidorów w zalewie lub passaty
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
20 g przyprawy chana masala
ryż ugotowany na sypko
2 łyżki oleju
sól, świeża kolendra


Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić w talarki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać czosnek i mieszankę przypraw chana masala, podsmażać przez 1 minutę, intensywnie mieszając. Wlać pomidory z puszki lub passatę, zmniejszyć ogień i wszystkie warzywa dusić około 5 minut pod przykryciem. Następnie dodać ciecierzycę i dusić około 20 minut aż do zredukowania sosu. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane  siekaną kolendrą. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład papryka czerwona słodka, imbir, kolendra mielona, goździk mielony, czosnek granulowany, kozieradka, estragon, pasternak, cebula, kurkuma, bazylia, kmin rzymski
Zawartość soli NIE
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania dania kuchni indyjskiej i orientalnej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl