PRZYPRAWA CHIŃSKA 5 SMAKÓW
ang. five-spice powder;
hiszp. polvo de cinco especias;
niem. Fünf-Gewürze-Pulver;
fran. cinq épices;
ros. пять вкусов специй;
Nazwa przyprawy należy do mylących – w rzeczywistości nie zawsze składa się ona z pięciu składników, lecz może zawierać ich więcej (zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek kardamonu). Cyfra pięć odnosi się natomiast do symboliki chińskiej uznającej istnienie pięciu żywiołów (lub elementów przyrody), którym przypisuje się odmienne smaki. Są to drewno (kwaśny), ogień (gorzki), woda (słony), ziemia (słodki) i metal (pikantny). Potrawę uważa się za zdrowy i pełnowartościowy posiłek dopiero pod warunkiem prawidłowego zbilansowania wszystkich wymienionych składowych.
Przyprawa pięć smaków doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej i wietnamskiej oraz dań kuchni arabskiej. Można używać jej do doprawiania mięs (w tym tłustej wieprzowiny lub drobiu, np. gęsiny), sosów, marynat i zapiekanek, choć równie wyśmienicie smakuje w połączeniu z zupami, zwłaszcza przygotowanych na bazie zawiesistych wywarów mięsno-warzywnych. Doskonale komponuje się z daniami rybnymi oraz z owoców morza. Można ją dodawać do potraw smażonych i pieczonych, jak również gotowanych na czerwono zgodnie z zasadami kuchni chińskiej, z dodatkiem sosu sojowego.
SKŁAD: koper włoski, goździk, cynamon, kumin, pieprz czarny, sól;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Wołowina 5 smaków
500 g mięsa wołowego
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
2 cm świeżego kłącza imbiru
10 g przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
50 g ziaren sezamu
1/2 łyżeczki papryki chili
sól, olej do smażenia
Sos
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
3 łyżki wody
Wołowinę pokroić w cienkie paski i zalać marynatą przygotowaną z sosu sojowego, sosu rybnego, przyprawy 5 smaków oraz oleju i wody. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Warzywa umyć i osuszyć, marchew obrać i pokroić w słupki, cebulę – posiekać w piórka, a paprykę – w półplasterki. Świeże kłącze imbiru pokroić w zapałki. W miseczce wymieszać sos sojowy, dodać zrumienione na patelni ziarno sezamu i pół łyżeczki przyprawy 5 smaków. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso, po czym przełożyć na osobny talerz i odstawić. Na tym samym oleju krótko obsmażyć warzywa, po czym zalać przygotowanym wcześniej sosem i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec duszenia na chwilę dodać mięso, żeby zdążyło się ogrzać. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem sojowym.