PRZYPRAWA CHIŃSKA
ang. seasoning for Chinese dishes;
hiszp. especias para platos chinos;
niem. chinesische Würze;
fran. assaisonnement pour les plats chinois;
ros. Китайский приправа для блюд;
Kuchni chińska należy do najbardziej zróżnicowanych na świecie, na co niebagatelny wpływ ma oczywiście rozległość terytorialna tego azjatyckiego kraju. Mimo że tradycje gastronomiczne poszczególnych kantonów różną się między sobą, ich wspólnym mianownikiem pozostaje umiłowanie wyraźnych, korzennych i pikantnych nut smakowych, wydobywanych podczas obróbki kulinarnej poszczególnych składników, jak również tendencja do zestawiania przeciwstawnych smaków (np. słodkiego z kwaśnym albo ostrym) . Typowym wyróżnikiem kuchni chińskiej jest również sposób przyrządzania dań, który obejmuje tysiące sposobów smażenia (krótkie, długie, eksplozywne, w głębokim tłuszczu, bez tłuszczu, w woku, w bambusie, itp.). Dzięki temu orientalna kuchnia zdobyła w ostatnich latach miliony entuzjastów na całym świecie.
Przyprawa chińska to aromatyczna kompozycja drobno zmielonych przypraw nadających potrawom egotycznego, orientalnego posmaku. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin, jaki warzyw i owoców oraz serów tofu. Dania uzyskują egzotyczny aromat dzięki niecodziennemu połączeniu smaków cynamonu, kminu i pieprzu, wzbogaconych pikantną nutą capsicum i korzennym posmakiem goździków. Mieszankę można również stosować do przyrządzania ryb, sosów i sałatek oraz wykorzystać jako składnik marynat. Dania przygotowane z jej zastosowaniem są nie tylko bardzo smaczne, lecz również zdrowe, ponieważ wykorzystana kompozycja składników nie wymaga długiego smażenia dla wydobycia pełnego bogactwa smaku, pozwalając zachować produktom pełnię witamin i mikroelementów.
SKŁAD: cynamon, koper włoski, sól, kmin rzymski, goździk, pieprz czarny, glutaminian sodu, capsicum;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak gong bao
1 podwójna pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego kłącza imbiru
1 pęczek szczypioru (z białymi cebulkami)
1-2 papryczki chili (według uznania)
2 łyżki oleju arachidowego
1/2 szklanki orzechów arachidowych
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
Marynata do mięsa
10 g przyprawy chińskiej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka wina sherry
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
Sos:
3 łyżeczki cukru (lub 1 łyżka cukru pudru)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
3 łyżeczki octu ryżowego (lub winnego białego)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka rosołu lub wody
Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa. Pierś z kurczaka pokroić na bardzo małą kostkę (ok. 1 cm), obtoczyć w marynacie, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
W piekarniku lub na patelni uprażyć orzechy arachidowe, aż lekko zbrązowieją (uważać, aby ich nie przypalić). Czosnek i imbir obrać, pokroić w plasterki. Z chili wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Szczypior posiekać na większe kawałki. W osobnym naczyniu z podanych składników przygotować sos. W woku rozgrzać olej arachidowy aż zacznie dymić. Rozprowadzić tłuszcz po ściankach naczynia, dodać chili i pieprz, podsmażyć mieszając i uważając, aby papryka się nie przypaliła. Dodać kurczaka, przyrumienić ze wszystkich stron, po czym dodać imbir, czosnek i szczypiorek. Smażyć wciąż mieszając. Po ok. 3-5 minutach wlać wcześniej przygotowany sos. Gdy zgęstnieje, dodać orzeszki. Podawać z makaronem sojowym.