

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA CHMELI SUNELI
Opis
PRZYPRAWA CHMELI SUNELI
ang. Khmeli suneli, traditional Georgian spice mix;
hiszp. mezcla de especias tradicional de Georgia;
niem. Chmeli Suneli, eine georgische Kräutermischung;
fran. traditionnel géorgien mélange d'épices;
ros. Хмели-сунели;
Chmeli suneli jest aromatyczną, lecz pozbawiona ostrych, pikantnych nut mieszanka przypraw typową dla kuchni narodów zakaukaskich, a w szczególności - Gruzji. Przyjmuje się, że nie istnieje jeden ściśle określony przepis definiujący jej skład: podobnie jak w przypadku polskiej mieszanki do bigosu czy ziół prowansalskich każda gruzińska gospodyni posiada własną, pilnie strzeżoną recepturę jej przygotowania, przekazywaną niekiedy z pokolenia na pokolenie. Najczęściej komponowana jest z bazylii, ostrej papryki, kopru, kolendry, liści laurowych, cząbru, mięty, majeranku, kozieradki, hyzopu i szafranu, choć występuje również w wersji „uproszczonej”, obejmującej tylko kilka z wymienionych składników. Powstaje przez zmielenie każdego z nich na proszek, po czym dokładne wymieszanie. Gotowa charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i bardzo aromatyczną wonią.
Chmeli suneli przeznaczona jest przede wszystkim do doprawiania potraw mięsnych. Doskonale komponuje się z kurczakiem, choć z równym powodzeniem może być wykorzystana do przygotowania wieprzowiny i wołowiny. Swój smak najlepiej wydobywa w postaci duszonej, choć można ją także stosować jako składnik marynat lub posypka do mięs przygotowanych na grillu. Jest niezbędnym składnikiem takich narodowych potraw gruzińskich jak charczo czy adżika, orzechowego sosu saciwi i sałatki pchali, choć można ją spotkać również w przepisach armeńskich (np. na czachochbili). Wyśmienicie podkreśla smak potrawek warzywnych, sałatek i kaukaskich zup.
SKŁAD: sól, kozieradka, kukurydza, gorczyca, kolendra, papryka ostra, seler, majeranek, cząber, bazylia, koper włoski, kurkuma, mięta, goździki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Potrawka do kurczaka po gruzińsku
1,5 kg udek lub ćwiartek z kurczaka
3 czerwone papryki
3 dojrzałe pomidory
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
3 cebule
2 łyżki masła
5 ząbków czosnku
3 łyżeczki przyprawy chmeli suneli
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
sól, pieprz do smaku
Mięso z kurczaka umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Lekko oprószyć solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy chmieli suneli, po czym odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, dodać kawałki kurczaka i smażyć aż się delikatnie zrumienią. Dodać paprykę, trzymać na ogniu przez 3 minuty, po czym dorzucić pomidory i czosnek. Podlać winem i całość dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie doprawić do smaku pozostała częścią przyprawy chmieli suneli oraz solą i pieprzem. Dusić kolejne 10 minut. Oprószyć bazylią i kolendrą (można użyć świeżych ziół), dusić jeszcze 5 minut. Podawać z kaszą lub ryżem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, kozieradka, kukurydza, kolendra, papryka ostra, majeranek, cząber, bazylia, koper włoski, kurkuma, mięta, goździki, gorczyca, seler |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | kuchnia gruzińska |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |