PRZYPRAWA DO INDYKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200713

Opis

PRZYPRAWA DO INDYKA

ang. turkey seasoning;
hiszp. especias para carne de pavo;
niem. Gewürze für putenfleisch;
fran. épices pour viande de dinde;
ros. специя для индюшатины;


Indyki z rodziny kurowatych pierwotnie zamieszkiwały Amerykę Północną, a udomowione zostały przez Azteków. Do Europy trafiły pod koniec XV w., zaś w na polskich stołach po raz pierwszy zagościły około 1560 r. (choć wówczas dużo częściej hodowano je w celach ozdobnych niż spożywczych). Obecnie mięso indycze stanowi trzecie pod względem popularności w kraju, po kurczakach i wieprzowinie. Szczególne uznanie zyskało ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, łatwą przyswajalność i hipoalergiczność. 

Mięso z indyka zawiera duże ilości białka i należy do potraw lekkostrawnych. Obfituje w fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B, które ułatwiają utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnej w organizmie, gwarantują prawidłowe dotlenienie komórek oraz wzmacniają działanie systemu immunologicznego.  Nie wymaga długiej obróbki termicznej, a przyrządzać można je na wszelkiego rodzaju sposoby: piekąc, dusząc, smażąc i gotując, zarówno na ostro, jak i na słodko (z owocami). Doskonale komponuje się dodatkami pikantnymi i egzotycznymi, dlatego tak dobrze nadaje się do przyrządzania potraw kuchni dalekowschodniej.

Przyprawa do indyka to aromatyczna mieszanka ziół i warzyw idealnie podkreślających delikatny smak mięsa i eksponująca jego najważniejsze walory. Doskonale nadaje się do stosowania zarówno do delikatnych piersi, jak i ciemniejszych, soczystych udźców. Idealna do doprawiania pełnych tusz, zarówno w formie marynaty, jak posypki. Można ją dodawać do sosów mięsnych bazujących na indyku oraz farszów dopełniających mięso pieczone. Fantastycznie sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych i smażonych.


SKŁAD:
sól, papryka czerwona słodka, tymianek, cukier, czosnek, cebula, pasternak, pieprz cayenne, kurkuma, gorczyca biała, majeranek, rozmaryn
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Pieczony udziec z indyka

1 udziec z indyka (około 1,5 kg)
2-3 ząbki czosnku
50 g przyprawy do indyka
2 łyżki oleju


Mięso dokładnie umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Mięso dokładnie natrzeć oliwą i czosnkiem, a następnie obficie posypać przyprawą do indyka. Włożyć do lodówki i marynować przez 12 godzin. Żaroodporne naczynie natłuścić, dolać 100 ml wody, włożyć mięso. Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu odwracając i polewając naturalnie powstałym sosem. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona mielona słodka, cukier, czosnek, cebula, pasternak, pieprz Cayenne, kurkuma, gorczyca biała, majeranek, rozmaryn
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania potrawy drobiowe, w szczególności z indyka
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl