PRZYPRAWA DO INDYKA
ang. turkey seasoning;
hiszp. especias para carne de pavo;
niem. Gewürze für putenfleisch;
fran. épices pour viande de dinde;
ros. специя для индюшатины;
Indyki z rodziny kurowatych pierwotnie zamieszkiwały Amerykę Północną, a udomowione zostały przez Azteków. Do Europy trafiły pod koniec XV w., zaś w na polskich stołach po raz pierwszy zagościły około 1560 r. (choć wówczas dużo częściej hodowano je w celach ozdobnych niż spożywczych). Obecnie mięso indycze stanowi trzecie pod względem popularności w kraju, po kurczakach i wieprzowinie. Szczególne uznanie zyskało ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, łatwą przyswajalność i hipoalergiczność.
Mięso z indyka zawiera duże ilości białka i należy do potraw lekkostrawnych. Obfituje w fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B, które ułatwiają utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnej w organizmie, gwarantują prawidłowe dotlenienie komórek oraz wzmacniają działanie systemu immunologicznego. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, a przyrządzać można je na wszelkiego rodzaju sposoby: piekąc, dusząc, smażąc i gotując, zarówno na ostro, jak i na słodko (z owocami). Doskonale komponuje się dodatkami pikantnymi i egzotycznymi, dlatego tak dobrze nadaje się do przyrządzania potraw kuchni dalekowschodniej.
Przyprawa do indyka to aromatyczna mieszanka ziół i warzyw idealnie podkreślających delikatny smak mięsa i eksponująca jego najważniejsze walory. Doskonale nadaje się do stosowania zarówno do delikatnych piersi, jak i ciemniejszych, soczystych udźców. Idealna do doprawiania pełnych tusz, zarówno w formie marynaty, jak posypki. Można ją dodawać do sosów mięsnych bazujących na indyku oraz farszów dopełniających mięso pieczone. Fantastycznie sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych i smażonych.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, tymianek, cukier, czosnek, cebula, pasternak, pieprz cayenne, kurkuma, gorczyca biała, majeranek, rozmaryn;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pieczony udziec z indyka
1 udziec z indyka (około 1,5 kg)
2-3 ząbki czosnku
50 g przyprawy do indyka
2 łyżki oleju
Mięso dokładnie umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Mięso dokładnie natrzeć oliwą i czosnkiem, a następnie obficie posypać przyprawą do indyka. Włożyć do lodówki i marynować przez 12 godzin. Żaroodporne naczynie natłuścić, dolać 100 ml wody, włożyć mięso. Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu odwracając i polewając naturalnie powstałym sosem. Podawać z ziemniakami lub ryżem.