PRZYPRAWA DO KARKÓWKI
Opis
PRZYPRAWA DO KARKÓWKI
ang. seasoning for chuck steak;
hiszp. especias para chuletas de lomo;
niem. Gewürze für Rinderhals;
fran. épices pour ragoût aux choux de la cuisine polonaise;
ros. специя для шейки;
Karkówka i schab karkowy cieszą się uzasadnionym uznaniem miłośników potraw mięsnych przygotowanych z tłustszych fragmentów tuszy wieprzowej lub cielęcej. Mimo że mięso poprzerastane jest tłuszczem, należy do bardzo smacznych i… zdrowych, ze względu na wysoki udział tkanki łącznej zwierającej kolagen. Mimo że ulega on częściowemu rozpadowi podczas obróbki cieplnej, karkówkę najczęściej poddaje się długotrwałemu opiekaniu lub duszeniu, dzięki któremu mięso nabiera odpowiedniej kruchości.
Przyprawa do karkówki to specjalnie skomponowana mieszanka ziół i warzyw wzbogacająca naturalny smak schabu karkowego przyrządzanego na grillu, pieczonego, duszonego i smażonego. Zmiękcza mięso i zatrzymuje w nim wilgoć podczas obróbki cieplnej, dzięki czemu gotowe danie jest miękkie i soczyste, a przerastające je żyły tłuszczu pozostają smaczne i nie robią się łykowate. Mieszanki można używać jako marynaty (po wymieszaniu z olejem) oraz do doprawiania bitek i steków karkowych. Ze względu na obecność grubomielonych składników może być również używana jako dekoracyjna posypka do potraw grillowanych nakładana tuż przed zakończeniem obróbki cieplnej.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, cebula, marchew, cukier, majeranek, papryka czerwona ostra, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Karkówka duszona z cebulką
1 kg mięsa ze schabu karkowego
4 duże cebule
25 g przyprawy do karkówki
3 łyżki oleju
Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kotlety. Każdy kotlet posypać z obu stron przyprawą do karkówki i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Cebule obrać i posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć kotlety z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielką ilością przegotowanej wody i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 30 minut, po czym odwrócić kotlety na drugą stronę i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Na patelni na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów zeszklić cebulę. Na kwadrans przed zakończeniem pieczenia mięsa zeszkloną cebulę równomiernie nałożyć na mięso. Zapiekać razem pilnując, aby cebula się nie przypaliła.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, cebula, marchew, cukier, majeranek, papryka czerwona ostra, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania z karkówki i mięs czerwonych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |