PRZYPRAWA DO KONSERWOWANIA OGÓRKÓW
ang. seasoning for pickled cucumbers;
hiszp. especias para salzgurken (pepinos ácidos);
niem. Salzgurke Gewürz;
fran. épices pour cornichons;
ros. специи для солёных огурцов;
Ogórki należą do warzyw znajdujących bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowią doskonały dodatek do zup (a w przypadku zupy ogórkowej - główny jej składnik), przystawek, przekąsek, ciepłych i zimnych dań obiadowych oraz sałatek i surówek. Jednym z najstarszych sposobów przyrządzania tego smacznego warzywa jest kiszenie, określane również terminem kwaszenie. Polega na zalaniu ogórków specjalnie przygotowaną zalewą z dodatkiem dużej ilości soli, w której następuje fermentacja warzyw i ich zakonserwowanie do postaci kiszonki. W ciągu kilku dni po rozpoczęciu procesu fermentacji powstają ogórki małosolne, a w dłuższym okresie - kwaszone. Aby ostateczny produkt spełniał najwyższe wymagania, do zalewy dodaje się szereg aromatycznych przypraw.
Przyprawa do konserwowania ogórków jest gotową kompozycją ziół i warzyw pozwalającą szybko i sprawnie przygotować zalewę o bogatym, tradycyjnym smaku. Składniki zawarte w mieszance gwarantują prawidłowy przebieg procesu kiszenia: czosnek i chrzan zapobiegają zepsuciu się warzyw, pieprz czarny zaostrza ich smak, a liść laurowy, koper ogrodowy, ziele angielskie i marchew dodają aromatu i gwarantują zachowanie odpowiedniej miąższości składników. Prawidłowo przygotowane przetwory zachowują świeżość od lata do późnej wiosny następnego roku.
SKŁAD: chrzan suszony, koper włoski łodyga, pieprz czarny ziarno, ziele angielskie ziarno, czosnek płatek, marchew kostka, koper nasiona, liść laurowy;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,