PRZYPRAWA DO KURCZAKA KLASYCZNA
Opis
PRZYPRAWA DO KURCZAKA KLASYCZNA
ang. classic condiment for chicken;
hiszp. condimiento clásico para carne de pollo;
niem. klassische Gewürz für Huhn;
fran. condiment classique pour le poulet;
ros. классический приправа для курицы;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa do kurczaka klasyczna jest tradycyjną kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych, a w szczególności - dań z kurczaka i indyka. Dzięki zawartości słodkiej papryki mięso po przygotowaniu zyskuje intensywną, złocisto-czerwoną barwę, a niewielki dodatek papryki chili odpowiada za nadanie potrawie delikatnej ostrości. Czosnek i sól - uwypuklają naturalny aromat drobiu. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. Idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym. Ze względu na wspaniały aromat i jednocześnie łagodny smak, przyprawy klasycznej używać można do przygotowania potraw dla najmłodszych dzieci, jak również seniorów oraz wszystkich osób, które ze względów zdrowotnych nie tolerują wyrazistych, ostrych aromatów lub mieszanek przyprawowych drażniących układ pokarmowy.
SKŁAD: papryka czerwona słodka, sól, papryka chilli, cukier, czosnek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami
1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
100 g kaszy jęczmiennej
200 g wątróbki drobiowej
5-6 dużych pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki majeranki
25 g przyprawy klasycznej do kurczaka
sól, pieprz, olej
Kurczaka opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Tuszkę dokładnie natrzeć przyprawą klasyczną i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 godziny. Po upływie tego czasu kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem. Pieczarki, cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na dobrze rozgrzanym oleju usmażyć wątróbkę na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz. Na pozostałym oleju przesmażyć cebulę i pieczarki, po czym zredukować ogień, dodać czosnek i dusić, aż warzywa staną się miękkie. Przygotować farsz: schłodzoną wątróbkę pokroić na drobne kawałki, wymieszać z kaszą i duszonymi warzywami, jajkiem oraz tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełnić tuszkę, po czym spiąć mięso wykałaczkami lub zaszyć dratwą. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem brytfanki. Piec w temp. 180 st.C przez około 90 st.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka czerwona słodka, sól, papryka chilli, cukier, czosnek |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |