PRZYPRAWA DO KURCZAKA KLASYCZNA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200303

Opis

PRZYPRAWA DO KURCZAKA KLASYCZNA

ang. classic condiment for chicken;
hiszp. condimiento clásico para carne de pollo;
niem. klassische Gewürz für Huhn;
fran. condiment classique pour le poulet;
ros. классический приправа для курицы;


Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych. 

Przyprawa do kurczaka klasyczna jest tradycyjną kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych, a w szczególności - dań z kurczaka i indyka. Dzięki zawartości słodkiej papryki mięso po przygotowaniu zyskuje intensywną, złocisto-czerwoną barwę, a niewielki dodatek papryki chili odpowiada za nadanie potrawie delikatnej ostrości. Czosnek i sól - uwypuklają naturalny aromat drobiu. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. Idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym. Ze względu na wspaniały aromat i jednocześnie łagodny smak, przyprawy klasycznej używać można do przygotowania potraw dla najmłodszych dzieci, jak również seniorów oraz wszystkich osób, które ze względów zdrowotnych nie tolerują wyrazistych, ostrych aromatów lub mieszanek przyprawowych drażniących układ pokarmowy. 


SKŁAD:
papryka czerwona słodka, sól, papryka chilli, cukier, czosnek
;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami

1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
100 g kaszy jęczmiennej
200 g wątróbki drobiowej
5-6 dużych pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki majeranki
25 g przyprawy klasycznej do kurczaka
sól, pieprz, olej


Kurczaka opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Tuszkę dokładnie natrzeć przyprawą klasyczną i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 godziny. Po upływie tego czasu kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem. Pieczarki, cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na dobrze rozgrzanym oleju usmażyć wątróbkę na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz. Na pozostałym oleju przesmażyć cebulę i pieczarki, po czym zredukować ogień, dodać czosnek i dusić, aż warzywa staną się miękkie. Przygotować farsz: schłodzoną wątróbkę pokroić na drobne kawałki, wymieszać z kaszą i duszonymi warzywami, jajkiem oraz tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełnić tuszkę, po czym spiąć mięso wykałaczkami lub zaszyć dratwą. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem brytfanki. Piec w temp. 180 st.C przez około 90 st.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład papryka czerwona słodka, sól, papryka chilli, cukier, czosnek
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw drobiowych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl