PRZYPRAWA DO KWASZENIA OGÓRKÓW
Opis
PRZYPRAWA DO KWASZENIA OGÓRKÓW
ang. seasoning for pickled cucumbers;
hiszp. especias para salzgurken (pepinos ácidos);
niem. Salzgurke Gewürz;
fran. épices pour cornichons;
ros. специи для солёных огурцов;
Ogórki należą do warzyw znajdujących bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowią doskonały dodatek do zup (a w przypadku zupy ogórkowej - główny jej składnik), przystawek, przekąsek, ciepłych i zimnych dań obiadowych oraz sałatek i surówek. Jednym z najstarszych sposobów przyrządzania tego smacznego warzywa jest kiszenie, określane również terminem kwaszenie. Polega na zalaniu ogórków specjalnie przygotowaną zalewą z dodatkiem dużej ilości soli, w której następuje fermentacja warzyw i ich zakonserwowanie do postaci kiszonki. W ciągu kilku dni po rozpoczęciu procesu fermentacji powstają ogórki małosolne, a w dłuższym okresie - kwaszone. Aby ostateczny produkt spełniał najwyższe wymagania, do zalewy dodaje się szereg aromatycznych przypraw.
Przyprawa do kwaszenia ogórków jest gotową kompozycją ziół i warzyw pozwalającą szybko i sprawnie przygotować zalewę o bogatym, tradycyjnym smaku. Składniki zawarte w mieszance gwarantują prawidłowy przebieg procesu kiszenia: czosnek i chrzan zapobiegają zepsuciu się warzyw, gorczyca zaostrza ich smak, a estragon, koper ogrodowy i liść laurowy dodają aromatu i gwarantują zachowanie odpowiedniej miąższości składników. Prawidłowo przygotowane przetwory zachowują świeżość od lata do późnej wiosny następnego roku.
SKŁAD: koper, gorczyca, chrzan, czosnek, imbir, kolendra, estragon, pieprz czarny, koper ziarno, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka chilli;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Tradycyjne ogórki małosolne
1 kg drobnych ogórków gruntowych
1,5 litra wody
2 łyżki stołowe soli
50 g przyprawy do kwaszenia ogórków
Przygotować zalewę: wodę przegotować, posolić i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Warzywa ułożyć ciasno w szklanym słoiku lub kamionkowym garnku, każdą warstwę ogórków obficie przesypując mieszanką przyprawową. Całość zalać przestudzoną zalewą tak, by woda całkowicie zakryła warzywa. Na wierzch położyć talerzyk i przycisnąć kamieniem w taki sposób, by ogórki nie wypłynęły na wierzch podczas procesu kiszenia. Pierwsze można próbować już po 48h. Po trzech dniach naczynie odstawić w chłodne miejsce (temp. ok. 10st.C).
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | koper, gorczyca, chrzan,czosnek, imbir, kolendra, estragon, pieprz czarny, koper ziarno, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka chilli |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do marynowania warzyw |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |