Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

PRZYPRAWA DO KWASZENIA OGÓRKÓW

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,70 zł 2.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010200345

Opis

PRZYPRAWA DO KWASZENIA OGÓRKÓW

ang. seasoning for pickled cucumbers;
hiszp. especias para salzgurken (pepinos ácidos);
niem. Salzgurke Gewürz;
fran. épices pour cornichons;
ros. специи для солёных огурцов;


Ogórki należą do warzyw znajdujących bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowią doskonały dodatek do zup (a w przypadku zupy ogórkowej - główny jej składnik), przystawek, przekąsek, ciepłych i zimnych dań obiadowych oraz sałatek i surówek. Jednym z najstarszych sposobów przyrządzania tego smacznego warzywa jest kiszenie, określane również terminem kwaszenie. Polega na zalaniu ogórków specjalnie przygotowaną zalewą z dodatkiem dużej ilości soli, w której następuje fermentacja warzyw i ich zakonserwowanie do postaci kiszonki. W ciągu kilku dni po rozpoczęciu procesu fermentacji powstają ogórki małosolne, a w dłuższym okresie - kwaszone. Aby ostateczny produkt spełniał najwyższe wymagania, do zalewy dodaje się szereg aromatycznych przypraw. 

Przyprawa do kwaszenia ogórków jest gotową kompozycją ziół i warzyw pozwalającą szybko i sprawnie przygotować zalewę o bogatym, tradycyjnym smaku. Składniki zawarte w mieszance gwarantują prawidłowy przebieg procesu kiszenia: czosnek i chrzan zapobiegają zepsuciu się warzyw, gorczyca zaostrza ich smak, a estragon, koper ogrodowy i liść laurowy dodają aromatu i gwarantują zachowanie odpowiedniej miąższości składników. Prawidłowo przygotowane przetwory zachowują świeżość od lata do późnej wiosny następnego roku. 


SKŁAD:
koper włoski łodyga, chrzan suszony korzeń, czosnek suszony płatek, gorczyca biała ziarno, koper owoc
;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Tradycyjne ogórki małosolne

1 kg drobnych ogórków gruntowych
1,5 litra wody
2 łyżki stołowe soli
50 g przyprawy do kwaszenia ogórków


Przygotować zalewę: wodę przegotować, posolić i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Warzywa ułożyć ciasno w szklanym słoiku lub kamionkowym garnku, każdą warstwę ogórków obficie przesypując mieszanką przyprawową. Całość zalać przestudzoną zalewą tak, by woda całkowicie zakryła warzywa. Na wierzch położyć talerzyk i przycisnąć kamieniem w taki sposób, by ogórki nie wypłynęły na wierzch podczas procesu kiszenia. Pierwsze można próbować już po 48h. Po trzech dniach naczynie odstawić w chłodne miejsce (temp. ok. 10st.C). 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład koper włoski łodyga, chrzan suszony korzeń, czosnek suszony płatek, gorczyca biała ziarno, koper owoc
Zawartość soli NIE
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do marynowania warzyw
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl