Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

PRZYPRAWA DO RYB CZERWONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 1,90 zł 1.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010200625

Opis

PRZYPRAWA DO RYB (czerwona)

ang. seasoning for fish dishes;
hiszp. condimento para platos de pescado;
niem. Gewürz für Fischgerichte;
fran. assaisonnement pour les plats de poisson;
ros. приправа для рыбных блюд;


Dietetycy alarmują, że ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, podczas gdy społeczeństwa, w których spożywane są codziennie, należą do najzdrowszych na świecie. Białe i stosunkowo chude (poza kilkoma wyjątkami) mięso to prawdziwa skarbnica białka, jak również składników mineralnych takich jak fosfor, siarka i chlor. Rybi tłuszcz obfituje w witaminy A, D i z grupy B, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z typu omega-3, obniżające poziom cholesterolu we krwi, działające przeciwzakrzepowo i zapobiegające rozwojowi miażdżycy. W postaci tranu uważany jest za naturalny środek leczniczy wydatnie wzmacniający odporność organizmu. Regularne spożywanie ryb należących zarówno do gatunków morskich, jak i słodkowodnych, uważa się za podstawę zdrowej, śródziemnomorskiej diety.

Mieszanka przyprawowa do ryb została opracowana specjalnie z myślą o podkreśleniu naturalnego, wybornego smaku potraw przygotowanych w oparciu o produkty rybne. To aromatyczna kompozycja ziół i warzyw idealnie komponujących się ze smakiem ryb rzecznych i morskich. Wzbogaca ich smak i urozmaica wygląd, zachęcając do częstszego spożywania potraw rybnych. Można ją stosować zarówno w formie marynaty do ryb pieczonych i smażonych, jak i jeden ze składników potraw gotowanych oraz zup, sosów i farszów serwowanych z dodatkiem ryb. Z powodzeniem może być wykorzystywana do posypania mięsa przed panierowaniem i smażeniem, bądź w zastępstwie tradycyjnej panierki. Jest również bardzo wydajna, gdyż ze względu na silny aromat i zarazem delikatność mięsa ryb już szczypta mieszanki wystarczy do nadania każdej potrawie wyjątkowego smaku.


SKŁAD:
papryka czerwona, gorczyca biała, cebula, estragon, kminek, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, cząber, koperek;


SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Zapiekanka z łososiem  

400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
400 g filetów z łososia
300 g makaronu typu świderki
100 g sera mozzarella
20 g przyprawy do ryb czerwonej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
2 jajka
250 ml śmietany 18 %
tłuszcz do smażenia (olej, oliwa, etc.)
sól, pieprz


Filety z łososia pokroić w kostkę. Dokładnie oprószyć przyprawą do ryb czerwoną, odstawić w chłodne miejsce. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Podobnie postąpić z fasolą - ugotować na pół twardo. Cebulę posiekać w piórka, paprykę wydrążyć z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, następnie wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku, a gdy zacznie wydzielać intensywny zapach, dodać paprykę. Wszystkie warzywa wymieszać i smażyć 3 do 5 minut. Dołożyć rybę i wszystko dusić jeszcze 2-3 minuty. Następnie połączyć z makaronem i fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem i przyprawą do ryb czerwoną.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Przełożyć masę. Ze śmietany, jaj i pokrojonego w kawałki żółtego sera przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wylać na wierzch przygotowanej zapiekanki. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut, aż ser ładnie się przyrumieni. 


Dane techniczne

Postać mielona
Skład papryka czerwona, gorczyca biała, cebula, estragon, kminek, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, cząber, koperek
Zawartość soli NIE
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw rybnych i z dodatkiem owoców morza
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl