Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

PRZYPRAWA GARAM MASALA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

GARAM MASALA

ang. garam masala;
hiszp. garam masala;
niem. garam masala;
fran. garam masala;
ros. Гарам масала;


Garam masala to aromatyczna kompozycja przypraw używana w kuchni azjatyckiej, a przede wszystkim - w północnej części Indii. W języku hindi oznacza dosłownie "gorąca mieszanka", ponieważ wszystkie jej składniki należy wpierw osobno przyprażyć na patelni, a następnie wymieszać i drobno zmielić, w końcu dodać do potrawy dopiero pod sam koniec jej przyrządzania. Część gospodyń domowych preferuje dodawać ją tuż przed zakończeniem obróbki kulinarnej (około 3-5 minut przed zdjęciem naczynia z ognia), gdy przygotowywane danie osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę, podczas gdy w północnych Indiach przyprawy miesza się z tłuszczem, jogurtem i naturalnym sosem powstałym podczas duszenia mięsa około pół godziny przed zakończeniem procesu. Z kolei w Pakistanie garam masalę używa się do przyrządzania baranich i jagnięcych pilawów dodając aromatyczne zioła do przyprażonej na tłuszczu cebuli, którą dopiero przekłada się ryżem i mięsem. 

Garam masala charakteryzuje się ostrym, pikantnym smakiem i bardzo wyrazistym, korzenno-ziołowym zapachem. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, farszów mięsnych, ryb, sosów i sałatek. Doskonała do potraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej, choć można ją stosować również jako aromatyczny, egzotyczny dodatek do sosów warzywnych i tworzonych na bazie jogurtu. Mieszanka, prócz ewidentnych walorów smakowych, cechuje się również wysoką zawartością mikroelementów, obfitując w wapń, żelazo, potas i cynk. 


SUROWIEC: 
goździk mielony, kolendra mielona, cynamon wonny mielony, pieprz czarny mielony, kardamon mielony;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kurczak w garam masala

500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka papryki chilli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
4 łyżki
2 łyżeczki garam masala
200 ml śmietany 12 %
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki wody


Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę. Olej, paprykę chili, imbir i połowę garam masala wymieszać z sokiem z połowy cytryny i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety i odstawić na około 2-3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na złoty kolor, następnie zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie śmietanę wymieszać z kurkumą i pozostałą częścią garam masala. Wylać na patelnię i całość dusić jeszcze kwadrans. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkiem naan.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład goździk mielony, kolendra mielona, cynamon wonny mielony, pieprz czarny mielony, kardamon mielony
Zawartość soli NIE
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw orientalnych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl