PRZYPRAWA HARISSA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,50 zł 3.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 0102010093

Opis

PRZYPRAWA HARISSA
 

ang. harissa;
hiszp. harissa;
niem. Harissa;
fran. harissa;
ros. Хари́сса;


Harissa jest mieszanką przyprawową skomponowaną na bazie ostrej papryczki chili i czosnku, z dodatkiem różnorodnych, aromatycznych roślin zielnych. Wywodzi się z obszaru Afryki Północnej - bywa powszechnie stosowana w narodowej kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej, choć spotyka się ją również jako dodatek do potraw rdzennie libijskich. Najczęściej przybiera formę suchej mieszanki, którą w miarę potrzeb miesza się z oliwą z oliwek (niczym marynatę), regulując w ten sposób stopień jej ostrości (im więcej oliwy, tym smak Harissy był łagodniejszy, ponieważ kapsaicyna zawarta w papryce chili rozpuszcza się w tłuszczu). 

Harissę wykorzystuje się przede wszystkim do doprawiania mięs, głównie baraniny i jagnięciny, choć w warunkach europejskich świetnie nadaje się do użycia z wieprzowiną i wołowiną. Wystarczy zaledwie szczypta, by soczyste potrawy mięsne mocno zyskały na ostrości. Harissa bywa również dodawana do puree z pomidorów, tworząc rodzaj bardzo gęstego, pikantnego dipu, idealnego do maczania pieczonych na grillu karkówki, żeberek czy skrzydełek z kurczaka. Idealnie nadaje się również do doprawiania kasz, makaronów, smarowania kanapek czy zagęszczania zup, zaś po wymieszaniu z jogurtem tworzy wyśmienitą marynatę do drobiu.


SKŁAD:
papryka chilli, czosnek granulowany, sól, papryka słodka, mięta
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Pikantna sałatka z makaronem i łososiem

500 g filetów z łososia
200 g makaronu rurki
350 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki przyprawy harissa
2 garści sałaty lodowej
1 mała cebula czerwona
1 łyżeczka mięty
30 g płatków migdałowych Dressing 1 łyżeczka owoców kminku 3 łyżki oliwy z oliwy Sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka naci pietruszki

Filety z łososia pokroić w kostkę. Posypać przyprawą harissa i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Pomidorki koktajlowe sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na połówki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać w piórka, sałatę umyć, podrzeć palcami na mniejsze kawałki. Na osobnej patelni na minimalnej ilości tłuszczu uprażyć owoce kminku, aż zaczną wydawać mocny zapach (mieszać uważając, aby się nie przypaliły). Schłodzić i utłuc w moździerzu, następnie wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i cukrem. Wszystkie warzywa i rybę dokładnie wymieszać, polać przygotowanym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.  

Dane techniczne

Postać mielona
Skład papryka czerwona (słodka i chili), sól, kolendra, czosnek, pieprz cayenne, kmin rzymski
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw kuchni arabskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl